Aptauja: ASV tēls Eiropā joprojām ir negatīvs

LETA/EUOBSERVER
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Antiamerikāniskais noskaņojums Eiropā, kuru izraisīja ASV iebrukums Irākā 2003.gadā, joprojām ir spēcīgs, izņemot Lielbritāniju un Poliju, liecina jaunas sabiedriskās domas aptaujas rezultāti.

Eiropieši vēlas lielāku autonomiju un neatkarību no ASV, un lielākā daļa francūžu, spāņu un vāciešu domā, ka ASV neņem vērā citu valstu intereses, liecina "Pew Global Attitudes Project" veiktā aptauja. Lai arī vēlēšanām Irākā bija pozitīva ietekme uz ASV tēlu visā Eiropā, Amerikas popularitāte joprojām ir relatīvi zema. Francijā, kura īpaši asi iebilda pret ASV iebrukumu Irākā, joprojām ir negatīvs viedoklis par ASV, lai arī tai labvēlīgo cilvēku skaits pieaudzis no 37% pērn līdz 43% šogad. Vēl 85% francūžu uzskata, ka būtu labi, ja ES vai kāda cita valsts kļūtu par ASV militāro konkurentu. Savukārt amerikāņi atbalsta ciešas partnerattiecības ar Rietumeiropu. 66% amerikāņu uzskata, ka ASV un Rietumeiropai ir jāpaliek tikpat ciešām sabiedrotajām kā agrāk. Tomēr eiropiešiem nepatiku izraisa ASV prezidents Džordžs Bušs, nevis amerikāņi. Lielākā daļa francūžu amerikāņus uzskata par smagi strādājošiem (89%), atjautīgiem (76%) un godīgiem (57%), lai arī vardarbīgiem (63%), savukārt nīderlandieši arī viņus uzskata par smagi strādājošiem (84%), taču arī mantkārīgiem (67%). Spānijā 60% aptaujāto sacīja, ka Buša atkārtota ievēlēšana likusi viņiem mazāk labvēlīgi skatīties uz ASV, salīdzinot ar 77% Vācijā un 62% Lielbritānijā. Aptauja tika veikta šā gada aprīlī un maijā. Tika aptaujāti 17 000 cilvēku ASV un vēl 15 valstīs: Lielbritānijā, Kanādā, Ķīnā, Francijā, Vācijā, Indijā, Indonēzijā, Jordānijā, Libānā, Marokā, Pakistānā, Polijā, Krievijā, Spānijā un Turcijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu