Joprojām nav skaidrības, vai zemūdenē "Kursk" bija kodolieroči.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievija vēlreiz noliegusi, ka tās zemūdenē "Kursk", kas pagājušā gada augustā nogrima Barenca jūrā, bijuši atomieroči, bet Norvēģija uzdevusi savai vēstniecībai Maskavā pieprasīt no Krievijas valdības noteiktu un galīgu atbildi uz šo jautājumu.

Norvēģijas neatkarīgā televīzijas stacija TV2 trešdien, atsaucoties uz Krievijas ekspertu Grigoriju Tomčinu, nosauca par nepatiesiem Maskavas vairākkārtējos apgalvojumus, ka zemūdenē bijuši tikai parastie ieroči. Tomčins, kas strādā Krievijas komisijā, kura izmeklē atomzemūdenes avārijas cēloņus, esot teicis, ka zemūdenē "Kursk" bijuši atomieroči. Šo informāciju apstiprina arī avoti Norvēģijā. Kā apliecinājis Haralds Ramfjords no Norvēģijas kompānijas "Global Tool management", kas pērn Piedalījās "Kursk" glābšanas operācijā, viņš nejauši redzējis slepenus dokumentus, kas liek domāt, ka zemūdenē atradušās divas raķetes ar kaujas kodollādiņiem. Trešdienas vakarā Krievijas Jūras kara flotes preses dienests šīs ziņas vēlreiz noliedza, un flotes virspavēlnieka vietnieks Igors Digalo ceturtdien informācijas aģentūrai ITAR-TASS paziņojis, ka tās neatbilstot patiesībai. "Šādi paziņojumi rada sabiedrībā spriedzi - īpaši laikā, kad tiek gatavota "Kursk" izcelšanas operācija," viņš sacīja. Tiesa, Norvēģijas vides aizsardzības organizācija "Bellona", kas rūpīgi novēroja "Kursk" glābšanas darbus, apšaubījusi Norvēģijas mediju ziņas. Kā uzskata organizācijas eksperts radiācijas jautājumos Tomass Nīlsens, Tomčins gan izteicies, ka zemūdene varēja nest kodolieročus, bet nav apgalvojis, ka tie tur bijuši. "Melus būtu bijis viegli atklāt, jo gan ASV, gan Norvēģijas izlūkdienesti vienmēr zina, kurās Krievijas zemūdenēs atrodas kodolieroči," viņš sacīja. Norvēģijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Karstens Klepsvīks paziņojis, ka vēstniecībai uzdots pieprasīt no Krievijas pārliecinošus komentārus šai jautājumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu