Valsts prezidente: māksla nav atdalāma no izglītības .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga piektdien, apmeklējot 5.starptautisko bērnu un jauniešu mākslas izstādi "Mūsu labā griba savai videi un pilsētai", pauda, ka māksla nav atdalāma no cilvēka izglītības un bērniem jāsniedz atbalsts viņu izpausmei mākslas jomās.

"Katrs, kas pats ar savām rokām ir mēģinājis [radīt mākslu], saprot, cik grūti matērija pretojas iecerei.. cik garš ir ceļš starp skici un galarezultātu," uzrunā izstādes dalībniekiem, rīkotājiem un interesentiem pauda prezidente. Ir bērni, kam "iekšā ir, bet ārā nenāk", un pedagogu uzdevums ir panākt, "lai nāktu ārā", aicināja Vīķe-Freiberga. Viņa izteica pārliecību, ka "iekšā ir katram bērnam lielākā vai mazākā mērā un katrs spēj darboties un radīt mākslu". Izstāde ir pierādījums tam, ka bērni spēj radīt mākslu kā savas dvēseles izpausmi. Vīķe-Freiberga ir izstādes patronese. Izstādes apmeklējuma nobeigumā prezidente nofotografējās ar izstādes darbu autoriem un citiem dalībniekiem, kā arī sniedza autogrāfus. Projekta vadītāja un Rīgas Mākslas skolas direktore Māra Muižniece žurnālistiem pastāstīja, ka izstāde tapusi 2,5 gadu laikā, atlasīti ap 5000 darbu, tomēr tehnisku iespēju dēļ visus izstādīt nav bijis iespējams. Viņa informēja, ka ekspozīcijas autori ir Kaspars Podnieks un Martins Zvirbulis. Muižniece arī pauda gandarījumu par iespēju izstādē apvienot mūziku un mākslu - katru dienu Ķīpsalas izstāžu centrā tiek sniegts viens divi koncerti. Arī prezidentes izstādes apemklējuma laikā klātesošos priecēja Rīgas 2. un 3. mūzikas skolas audzēkņi. Jau ziņots, ka izstādi organizē Rīgas Mākslas skola kopā ar 74 Latvijas mākslas un 25 mūzikas skolām. Izstādē apskatāmi ASV, Armēnijas, Austrālijas, Baltkrievijas, Čehijas, Dānijas, Horvātijas, Igaunijas, Indonēzijas, Japānas, Latvijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Krievijas, Ķīnas, Polijas, Slovēnijas, Somijas, Vācijas un Zviedrijas 7 līdz 21 gadu vecu bērnu un jauniešu darbi par dažādu pilsētu kultūras un vēsturisko mantojumu, mūsdienu dzīvei raksturīgo, kā arī nāakotnes sapņiem. Izstādē eksponēta stājmāksla, dekoratīvi lietišķā māksla, trīsdimensiju objekti, instalācijas, video, foto, animācijas un datorgrafikas darbi. Izstāde būs apskatāma līdz 19.augustam, un tās nobeigumā tiks apbalvoti labāko darbu autori, informēja Muižniece. Projekta galvenie atbalstītāji ir Rīgas domes Kultūras pārvalde, Kultūras ministrija un Kultūrkapitāla fonds.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu