Līdz "netīrās bumbas" sprādzienam kādā Rietumu megapolē nebūs ilgi jāgaida

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Teroristu uzbrukums ar tā dēvēto netīro bumbu jeb parastu spridzekli, kas pildīts ar radioaktīvu materiālu, ir "reāli iespējams", uzskata Esenes Terorisma pētījumu institūta direktors Rolfs Tophovens. Kā pirmdien raksta avīze "Die Presse", Tophovens un citi eksperti prognozē, ka līdz "netīrās bumbas" sprādzienam kādā Rietumu megapolē nebūs ilgi jāgaida, jo pamatmateriālus šādas bumbas izgatavošanai iegūt iespējams pavisam viegli.

Jautāts, kāpēc līdz šim nav bijis šāda uzbrukuma, Tophovens atbildēja, ka "teroristiem acīmredzot pagaidām pietiek ar šoku, ko viņi rada ar klasiskajām bumbām". "Tas noteikti nāks. Tas ir tikai laika jautājums," brīdina drošības eksperts un Zalcburgas universitātes fizikas profesors Frīdrihs Šteinhoizlers. Laikraksts savā publikācijā norāda, ka atšķirībā no atombumbas "netīro bumbu" var izgatavot gandrīz vai ikviens. Tai sprāgstot pilsētā, radioaktivitāte izplatītos pa vairākiem kvartāliem. Osamas bin Ladena teroristu tīkls "Al Qaeda" jau strādā pie "netīrās bumbas" radīšanas, liecina dokumenti, ko ASV spēki atrada pēc talibu režīma gāšanas Afganistānā 2001.gadā. Pēc Tophovena teiktā, bin Ladens pats aicinājis "Al Qaeda" iegūt radioaktīvos materiālus, "lai būtu vienādā līmenī ar neticīgajiem". Tiek uzskatīts, ka Čikāgas lidostā 2002.gadā apcietinātais aizdomās turētais terorists plānojis uzspridzināt tieši šādu "netīro bumbu". ASV pilsonis Hosē Padilja tika apcietināts Čikago lidostā 2002.gada maijā, ierodoties no Pakistānas. Kopš tā laika viņš atrodas ASV militārajā cietumā kā "nelegāls naidīgs kaujinieks", kaut arī viņam nav uzrādīta apsūdzība. Laikraksts norāda, ka radioaktīvo materiālu šāda tipa bumbām ir relatīvi viegli iegūt, piemēram, no medicīnas aparatūras vai rūpniecībā lietojamiem mērinstrumentiem. Turklāt pasaulē zeļ un plaukst radioaktīvo materiālu kontrabanda. Līdz ar tiešajiem postījumiem "netīrā bumba" izraisītu arī masu paniku un daudzi cilvēki bēgtu no skartās pilsētas. "Netīrā bumba" ir vairāk masu panikas, nevis masu iznīcināšanas ierocis, uzskata Šteinhoizlers. Tās ilgtermiņa radioaktīvais piesārņojums būtu ierobežots. Ikvienam, kurš vienu stundu stāvētu līdzās cēzija starojuma avotam un saņemtu 4,5 zīvertu dozu, ir 50% izredzes nomirt, ja viņš nesaņemtu medicīnisko palīdzību. Ja starojuma avota saturs tiktu izsēts viena kvadrātkilometra platībā, doza būtu 0,014 zīverti gadā, un tā nav bīstama.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu