Polijas premjerministrs sola turpināt savas valdības līdzšinējo politiku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Polijas premjerministrs Mareks Belka piektdien dažas stundas pēc tam, kad prezidents Aleksandrs Kvasņevskis oficiāli noraidīja viņa demisiju, solīja turpināt savas valdības līdzšinējo politiku.

"Es būtu varējis cerēt uz citādu lēmumu," teica Belka, komentējot Kvasņevska lēmumu, ar kuru tika novērstas ārkārtas vēlēšanas. Belka solīja, ka viņa vadītā valdība tomēr turpinās īstenot vitāli svarīgus projektus līdz oktobra vidū paredzētajām vispārējām vēlēšanām. Valdībai jānodrošina Polijai kā jaunajai Eiropas Savienības (ES) dalībvalstij pieejamo strukturālo fondu līdzekļu pilnīga izlietošana, nīkuļojošās veselības aizsardzības sistēmas reformēšana, privatizācijas pabeigšana un sabalansēta 2006.gada budžeta sagatavošana, nodrošinot Polijas pozīcijas pirms nākamā ES budžeta sarunām. Kā LETA jau ziņoja, Belka piektdien iesniedza savas valdības demisiju, lai gan valdība ceturtdien izturēja neuzticības balsojumu parlamentā. Tomēr parlaments arī noraidīja pirmstermiņa vēlēšanu sarīkošanu, ko atbalstīja premjerministrs. Tūlīt pēc šā balsojuma Belka paziņoja par atkāpšanos. Kvasņevska paziņojums būtībā nozīmē, ka vēlēšanas Polijā notiks normāli paredzētajā laikā - no 25.septembra līdz 16.oktobrim. Belkas demisijas raksta iesniegšana tika uzskatīta par simbolisku, jo Kvasņevskis jau iepriekš paziņojis, ka viņš nepieņems premjera atkāpšanos. Prezidents vēl piektdien pauda apņēmību pierunāt Belku palikt savā amatā. Kvasņevskis iepriekš izteicās, ka premjera atkāpšanos nepieņems vismaz līdz 16.-17.maijam, kad Varšavā notiks Eiropas padomes valstu un valdību vadītāju sammits. Belka jau vairākkārt bija paziņojis, ka piedāvās savu atkāpšanos, ja parlaments nepiekritīs pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanai. Viņš arī licis saprast, ka nevēlas savu politisko nākotni saistīt ar Demokrātisko kreiso aliansi (SLD). Polijas parlamenta apakšpalāta ceturtdien tomēr nobalsoja pret priekšlikumu rīkot pirmstermiņa vēlēšanas, atstājot nepopulāro SLD pie varas vēl piecus mēnešus. Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka skandālos iepītā un visai nepopulārā SLD nākamajā parlamentā varētu nemaz neiekļūt, tāpēc tās deputāti nevēlējās saīsināt savu pilnvaru termiņu, balsojot par pirmstermiņa vēlēšanu sarīkošanu. SLD ir zaudējusi vairākumu, taču tai izdevās iegūt pietiekami daudz balsu, lai bloķētu opozīcijas priekšlikumus atlaist parlamentu un pārcelt vēlēšanas no oktobra uz agrāku laiku. Par šiem priekšlikumiem bija jānobalso divām trešdaļām no 460 apakšpalātas deputātiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu