Izraēla evakuēs pēdējo ebreju apmetni Gazas sektorā

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izraēlas armija pirmdien plāno evakuēt pēdējo ebreju apmetni Gazas sektorā, izbeidzot 40 gadus ilgo okupāciju palestīniešu teritorijās Gazā.

Izraēlas spēki negaida niknu pretestību Necarimas apmetnē, kur dzīvo aptuveni 500 ebreju kolonisti. "Mēs esam kontaktējušies ar iedzīvotājiem un ceram uz mierīgu evakuēšanu," sacīja armijas pārstāvis. Taču par divām atlikušajām evakuēšanai paredzētajām Jordānas upes rietumkrasta apmetnēm Izraēlas amatpersonas nav tik optimistiskas. Izraēlas spēki svētdien pabeidza galvenā ebreju apmetņu bloka Gazas sektorā Guškatifas evakuēšanu. Pēdējo apmetņu iedzīvotāju izvešana no Guškatifas norisinājās mierīgi - iedzīvotāji sapulcējās sinagogās uz pēdējiem aizlūgumiem un pēc tam visi devās prom. "Tas, ko mēs esam šeit paveikuši, bija nepanesami grūti iedzīvotājiem, grūti jums, bet tas ir svarīgi Izraēlas valstij," uzrunā karavīriem sacīja Izraēlas premjers Ariels Šarons. Rietumkrasta apmetnēs Sanurā un Homešā sadursmes starp karavīriem un ebreju radikāļiem sākās jau svētdien, kad armijas buldozeri sāka nojaukt ap apmetnēm sabūvētās barikādes. Abās apmetnēs sapulcējušies radikāļi no visām pārējām Rietumkrasta apmetnēm, kas sagatavojušies niknai pretestībai, norādot uz Bībelē garantētajām ebreju tiesībām uz šīm zemēm. Izraēlas valdība Sanuru un Homešu likvidēšanai pārējo apmetņu Rietumkrastā vidū izvēlējās tādēļ, ka tajā pārsvarā dzīvo relatīvi mērenu uzskatu Krievijā dzimušu mākslinieku un laicīgu ebreju ģimenes. Taču kamēr lielākā daļa šajās apmetnēs dzīvojošo kolonistu negribīgi pieņēma evakuēšanu un pameta apmetnes, tajās ieplūda simtiem ebreju radikāļu, kas uzskata, ka kaut centimetra okupēto teritoriju atdošana palestīniešiem ir ebreju tautai dāvātās Dieva dāvanas nodošana. Tomēr daudzi no viņiem ir daļa no jaunas daudz kareivīgākas kolonistu paaudzes, kas mēdz piekaut palestīniešu lauksaimniekus un izraut viņu olīvkokus. Rietumkrasta apmetņu robežas ir daudz nedrošākas, nekā nožogotajā Gazas sektorā, un pastāv bažas, ka pat blīvi uzstādītie armijas kontrolposteņi nespēs apturēt tūkstošiem protestētāju ieplūšanu Sanurā un Homešā. Radikālo jauniešu ierašanās - aptuveni tūkstoša katrā apmetnē - daudzviet saniknojusi pašās apmetnēs dzīvojošos. Gados vecāki ebreju apmetņu iedzīvotāji svētdien veltīgi mēģināja radikālos jauniešus atturēt no sadursmēm ar Izraēlas spēkiem. Daļa jauniešu aizklāja savas sejas ar lakatiem un T-krekliem, lai viņus nevarētu identificēt un vēlāk apcietināt. Izraēlas armija plāno evakuēt abas apmetnes 24 stundu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu