Kipras lidmašīnas avārijas brīdī pilots un stjuartes vēl bija dzīvi

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Avarējušās Kipras pasažieru lidmašīnas otrais pilots un divas stjuartes bija to daudzo cilvēku vidū, kuri vēl bija dzīvi, kad lidmašīna nogāzās netālu no Atēnām, nogalinot visus tajā esošos - pavisam 121 cilvēku, otrdien paziņoja izmeklēšanas galvenais patologanatoms Filips Kutsaftis.

"Visi cilvēki, arī otrais pilots un divas stjuartes, gāja bojā no daudzajiem ievainojumiem. Lidmašīnai gāžoties, viņi vēl bija dzīvi," pēc svētdienas mīklainās avārijas 26 upuru autopsijas teica Kutsaftis. Grieķijas izmeklētāji sākumā uzskatīja, ka brīdī, kad lidmašīna zaudēja kontroli ceļā no Larnakas caur Atēnām uz Prāgu, lielākā daļa pasažieru jau bija miruši, iespējams, no skābekļa trūkuma vai spiediena samazināšanās lidmašīnas salonā. Pēc galvenā patologanatoma teiktā, mirušo pasažieru autopsija liecina, ka lidmašīnas avārijas brīdī daudzi pasažieri vēl bija medicīniski dzīvi, kaut arī viņi varēja būt zaudējuši samaņu. Grieķijas patologanatomi cer, ka otrā pilota mirstīgo atlieku autopsija palīdzēs izskaidrot, kā abi piloti zaudēja samaņu lidojuma laikā. Līdz šim viņi nevarēja noteikt, vai apkalpe un pasažieri avārijas brīdī bija pie samaņas. Divu Grieķijas iznīcinātāju "F-16" piloti, lidojot līdzās avarējošajai lidmašīnai, ziņoja, ka viņi redz otro pilotu sabrukušu pār vadības pulti acīmredzami nesamaņā. Pilota kabīnē viņi redzējuši vēl kādu cilvēku, kas varēja būt stjuarte. Pēc viņu teiktā, lidmašīnas pilots vācietis neesot bijis kabīnē un viņa līķis joprojām nav atrasts. Kiprā otrā pilota māte televīzijas kanālam "Antenna TV" teica, ka viņas dēls sūdzējies par lidmašīnas tehniskajām problēmām. Lai noskaidrotu avārijas cēloni, Kipras policija pirmdien sarīkoja reidu aviokompānijas birojā. Grieķijas televīzija citēja Kipras transporta ministru, kurš teicis, ka lidmašīnai jau iepriekš bijušas dekompresijas problēmas, taču kompānijas "Helios" pārstāvis apgalvoja, ka lidmašīnai neesot problēmu un tai nupat pagājušajā nedēļā veikta tehniskā apkope. "Helios" pirmdien paziņoja, ka sākotnējā kompensācija bojāgājušo ģimenēm būs 20 000 eiro (14 000 latu). Aviokompānija "Helios" dibināta 1999.gadā un pieder kompānijai "Libra Holidays Group", kas ir viena no Lielbritānijas lielākajām tūrisma firmām. Tai jau iepriekš bijušas daudzas problēmas ar lidojuma drošības garantēšanu. "Pēc katastrofas daudzi sāka runāt ar medijiem un teica, ka aviokompānijai arī iepriekš ir bijuši incidenti," žurnālistiem teica transporta ministrs Hariss Trasu. Pagaidām nav saprotams, kāpēc lidmašīna lidoja tik ilgi, kad tās piloti bija acīmredzami rīkoties nespējīgi. Atsaucoties uz augsta ranga valdības amatpersonām, Grieķijas laikraksts "Eleftherotypia" otrdien ziņoja, ka gadījumā, ja lidmašīna būtu turpinājusi lidot vēl piecas minūtes, Grieķijas premjerministrs būtu devis pavēli notriekt to, lai tā nenogāztos virs Atēnām ar tās pieciem miljoniem iedzīvotāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu