Japāna Otrā pasaules kara beigu gadadienu atzīmē ar atvainošanos

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Japānas premjerministrs Džuničiro Koidzumi, atzīmējot 60.gadadienu kopš valsts sakāves Otrajā pasaules karā, izteicis atvainošanos Āzijas tautām par ciešanām, kuras tām atnesa japāņu militārā agresija, un solīja, ka Tokija nekad vairs nepiedalīsies karā.

Ņemot vērā emocionālo slodzi, kāda piemīt 15.augustam, domājams, ka Koidzumi atturēsies no Jasukuni svētvietas apmeklējuma. Līdz ar pārējiem 2,5 miljoniem karā kritušo šeit godinātas arī par kara noziegumiem notiesāto Japānas armijas augstāko militārpersonu dvēseles. Kopš 2001.gada, kad Koidzumi stājās premjerministra amatā, viņš katru gadu apmeklējis Jasukuni svētvietu, taču nekad to nav darījis 15.augustā. "Atzīmējot 60.gadadienu kopš kara beigām, es apliecinu, ka miers un labklājība, ar kuru mēs esam svētīti šodien, balstās uz to daudzo [cilvēku] upuriem, kuri pret savu gribu savas dzīvības zaudēja karā," teikts Koidzumi paziņojumā. "Es atkārtoti izsaku pārliecību, ka Japāna nekad vairs neies kara ceļu." "Japāna ar savu kolonizāciju un agresiju daudzām valstīm, īpaši Āzijas tautām, atnesa lielus postījumus un ciešanas," atzinis Koidzumi. "Pazemīgi atzīstot šo vēstures faktu, mēs atkārtoti paužam savu dziļo nožēlu un no sirds atvainojamies un piedāvājam mūsu līdzjūtību kara upuriem gan mūsu mājās, gan ārvalstīs." Tokijas attiecības ar Pekinu un Seulu, kuras jau iepriekš bija nokaitējusi Koidzumi vizīte Jasukuni svētvietā, īpaši saasinājās šā gada aprīlī, kad Japāna izmantošanai sākumskolās apstiprināja mācību grāmatas, kurās bija noklusēti Otrā pasaules kara laikā pastrādātie kara noziegumi. Japānai aktivizējot savus centienus iegūt ANO Drošības padomes pastāvīgā locekļa statusu, pret japāņiem vērstais noskaņojums Ķīnā un Dienvidkorejā izvērsās vardarbīgās demonstrācijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu