Trīs no Londonas spridzinātājiem stājas tiesas priekšā

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmdien tiesas priekšā stājās trīs vīrieši, kas arestēti saistībā ar nesekmīgajiem mēģinājumiem sarīkot sprādzienus Londonas transporta sistēmā, un viņiem izvirzītas apsūdzības slepkavības mēģinājumos.

Tiesnesis pieņēma lēmumu par Ibrahima Muktara Saida, Ramzi Mohammeda un Jasina Hasana Omara atstāšanu apcietinājumā līdz 14.novembrim. Ceturtais aizdomās turamais par 21.jūlijā notikušo mēģinājumu sarīkot sprādzienus trīs metro vilcienos un satiksmes autobusā ir arestēts Itālijā. Neveiksmīgais terora aktu mēģinājums, kurā neviens necieta, notika tieši divas nedēļās pēc sprādzieniem Londonas trīs metro vilcienos un pilsētas autobusā, kuros tika nogalināti 52 pasažieri. 27 gadus veco Saidu, 23 gadus veco Mohammedu un 24 gadus veco Omaru policija arestēja pagājušajā mēnesī reidu laikā Lielbritānijā. Viņiem visiem izvirzītas apsūdzības slepkavības mēģinājumos, sazvērestībā ar nolūku veikt slepkavības un nodarījumos, kas saistīti ar sprāgstvielām. Ja apsūdzētie tiks atzīti par vainīgiem izvirzītajās apsūdzībās, viņiem var tikt piespriests mūža ieslodzījums. Apcietinājuma termiņš līdz novembrim tika pagarināts arī ceturtajam vīrietim - 32 gadus vecajam Manfo Kvaku Asiedu. Viņam izvirzītas apsūdzības sazvērestībā ar nolūku veikt slepkavības un nodarījumos, kas saistīti ar sprāgstvielām. Avots policijā pavēstīja, ka viņš ir cilvēks, kuru britu mediju iesaukuši par "piekto spridzinātāju", un ka viņš saistīts ar bumbu, kas tika atrasta vienā no Londonas parkiem dažas dienas pēc 21.jūlija terora aktu mēģinājumiem. Vēl trim cilvēkiem apcietinājuma termiņš tika noteikts līdz 11.augustam. Viņiem izvirzītas apsūdzības vai nu par palīdzības nesniegšanu policijai notvert galvenos aizdomās turamos, vai arī par palīdzības sniegšanu meklētajiem teroristiem. Visi apsūdzētie pirmdien savu vainu noliedza. Ceturtais aizdomās turamais par tiešu terora aktu mēģinājumu īstenošanu - Hamdi Isaks, kas pazīstams arī kā Osmans Huseins un kurš tika arestēts Romā, caur savu advokātu pavēstījis, ka viņš tiesā apstrīdēs savu iespējamo izdošanu Lielbritānijai. Pēc terora aktiem Londonā daži politiķi un mediji pieprasījuši vērsties pret Lielbritānijā dzīvojošajiem musulmaņu garīdzniekiem, kuri veicinājuši vai aizstāvējuši uzbrukumus. Pirmdien amatpersonas paziņoja, ka tiek apsvērta iespēja garīdzniekiem, kas atklāti atbalsta pret Lielbritāniju vērstus uzbrukumus, izvirzīt apsūdzības valsts nodevībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu