"Discovery" veiksmīgi atdalījies no Starptautiskās kosmosa stacijas

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairākkārt izmantojamais kosmosa kuģis "Discovery" sestdienas rītā veiksmīgi atdalījies no Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS), lai gatavotos atpakaļceļam uz Zemi. "Discovery" ar staciju bija saslēgts kopš 28.jūlija. Kosmosa kuģis uz staciju nogādāja aptuveni 15 tonnas ar ierīcēm un piegādēm, savukārt atpakaļ uz Zemi nogādāts atkritumus.

Kosmosa kuģim piektdienas rītā tika pievienots daudzkārt izmantojamais transporta modulis "Raffaello", kurā uzkrāti uz SKS 2,5 gadu laikā, kopš neveiksmīgās "Columbia" misijas, radītie atkritumi - pavisam 12 tonnas. Pēc atdalīšanās kosmosa kuģis paliks stacijas tuvumā, lai uzņemtu SKS fotogrāfijas, un pēc tam plkst. 12:08 pēc Latvijas laika dosies uz savu orbītu ap Zemi. Paredzēts, ka pirmdien plkst. 11.15 pēc Latvijas laika "Discovery" ieies Zemes atmosfērā un aptuveni pēc 30 minūtēm piezemēsies kosmodromā Kanaveralas zemes ragā. Bīstamākais misijas posms ir kosmosa kuģa ieiešana Zemes atmosfērā, jo tajā laikā rodas liels karstums. Pirms uzsākt atgriešanos, misijas kontrolieri izmantos jaunos sensorus, kas iebūvēti "Discovery" spārnos, lai pārliecinātos, ka kosmosa kuģis ir drošs. "Discovery" savā pirmajā misijā devās 1984.gada 30.augustā, un šo 20 gadu laikā ir paveicis 30 misijas, vairāk nekā pārējie daudzkārt izmantojamie kosmosa kuģi. "Discovery" kosmosā ir pavadījis 250 dienas un ap Zemi apriņķojis aptuveni 4000 reizes, noceļojot 160 000 km. Tikai "Columbia", kas saira 2003.gada 1.februārī, atgriežoties uz Zemes, bija kosmosā pavadījusi ilgāku laiku un pārvarējusi lielāku attālumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu