Čehijā vēršas plašumā protesti pret policijas brutalitāti reivotāju izdzenāšanā

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tūkstošiem čehu trešdien izgāja ielās, protestējot pret policijas brutalitāti - nedēļas nogalē tā ar spēku izdzenāja simtiem reiva dalībnieku, un savu palīdzību pieaugošā strīda atrisināšanai piedāvājis arī eksprezidents Vāclavs Havels.

Čehijas policija sestdien lietoja asaru gāzi, ūdens lielgabalu un stekus, iesaistoties sadursmē ar simtiem cilvēku reivā pie Vācijas robežas, ievainojot aptuveni 30 cilvēkus. Policija centās izjaukt reivu "CzechTech", kas notika pļavā pie Mļinecas ciema netālu no Čehijas rietumu pilsētas Plzeņas. Protestā pret policijas rīcību trešdien pie Iekšlietu ministrijas piedalījās tūkstošiem cilvēku, un daudzās pilsētās demonstranti nosodīja policijas brutālo operāciju, kurā tika ievainoti daudzi jaunieši. Havels mēģināja noorganizēt reiva sarīkotāju un iekšlietu ministra Františeka Bublana tikšanos. Par notikušajām sadursmēm izskanējuši arī aicinājumi ministram atkāpties no amata. Taču Havela centieni bija neveiksmīgi, jo reiva organizatori pieprasīja Bublana atvainošanos, pirms viņi tiktos ar amatpersonām. "Mēs nenonācām ne pie kāda risinājuma," sacīja Havels, kurš policijas rīcību raksturoja kā pārmērīgu. Bublans atsevišķā preses konferencē pavēstīja, ka viņš nevar uzspiest tikšanos. "Tās ir viņu tiesības, es to nevaru uzspiest," viņš sacīja. Arī prezidents Vāclavs Klauss kritizējis policijas operāciju, kuru lika sarīkot vietējais policijas vadītājs un kuru atbalstījuši arī Bublans un premjerministrs Jiri Paroubeks. Abi sacīja, ka policija rīkojusies, lai tiktu ievērots likums. Tieslietu ministrs Pāvels Ņemecs trešdien paziņoja, ka varas iestādes izmeklēs notikušo. Opozīcijas politiķi aicinājuši veikt neatkarīgu izmeklēšanu. Reiva organizatori saka, ka viņiem bija noslēgts līgums par pļavas izmantošanu, taču policija pavēstīja, ka koncertu lūguši apturēt blakusesošo zemesgabalu īpašnieki, kuri sūdzējās par viņu īpašumu postīšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu