Krievijas reģionos izkauj mājputnus pēc putnu gripas uzliesmojuma

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Novosibirskas apgabala pārstāvji Sibīrijā otrdien paziņoja, ka 13 vietās apgabalā nokauti 65 000 mājputnu, jo otrdien tika apstiprināti vēl vairāki gadījumi, kad mājputni inficējušies ar cilvēkiem bīstamo putnu gripas paveidu.

"Saimniecībās, kurās atklāts vīruss, nolemts nokaut visas vistas, pīles, zosis un tītarus. Saimniecību īpašniekiem tiks izmaksātas kompensācijas par visiem nokautajiem putniem, un viņi tiks apgādāti ar drošu mājputnu gaļu par pazeminātām cenām," teica Novosibirskas apgabala administrācijas pārstāve. Putnu gripas vīrusa paveids H5N1, ar kuru var inficēties arī cilvēki, līdz šim oficiāli apstiprināts trijās vietās Sibīrijā - Novosibirskas, apgabalā, Altaja novadā un Tjumeņas apgabalā, un uzskata, ka to Krievijā ievazājuši gājputni no Ķīnas. Pirmie gadījumi apstiprinājās Novosibirskas apgabalā piektdien, un pirmdien tiem sekoja apstiprinājumi Altaja novadā. Vīrusa uzliesmojums apstiprināts arī kādā ciemā dienvidos no Tjumeņas, teikts otrdien publicētajā Lauksaimniecības ministrijas paziņojumā. Līdz šim nav reģistrēti cilvēki, kas būtu inficējušies ar putnu gripu. Altaja novadā, kas atrodas starp Novosibirskas apgabalu un Kazahstānu, arī paziņots par mājputnu izkaušanu privātajās saimniecībās, kurās atklāts šis vīruss, teikts novada administrācijas paziņojumā, neiedziļinoties detaļās. Tajā arī norādīts, ka sakarā ar putnu gripas uzliesmojumu Krievijas Veterinārais dienests izskata iespēju šogad aizliegt savvaļas putnu medības Sibīrijā, Urālos un Tālajos Austrumos. Medību sezona šajās teritorijās, kas aptver lielāko Krievijas daļu, parasti sākas augusta beigās. Putnu gripas vīrusam ir vairāki paveidi - H5 un H7, kuriem ir deviņi atšķirīgi apakštipi. H5N1 ir ļoti bīstams, jo ar to no putniem var inficēties arī cilvēki, kaut gan nav zināms neviens gadījums, kad cilvēks būtu inficējies no cilvēka. Kopš 2003.gada beigām Āzijā no putnu gripas miruši vairāk nekā 50 cilvēki, radot bažas, ka vīrusam var parādīties mutācijas un tas var izraisīt globālu epidēmiju. Kāds Krievijas Veterinārā dienesta pārstāvis pirmdien brīdināja, ka ir "ļoti iespējama" vīrusa izplatīšanās citos valsts reģionos un pat Eiropas Savienībā. Pēc viņa teiktā, savvaļas putni varētu pārnēsāt vīrusu uz Kazahstānu, kur pagājušajā mēnesī Pavlodaras apgabalā pie Krievijas robežas tika reģistrēti mājputnu nāves gadījumi. Vīrusa klātbūtne tur pagaidām nav oficiāli apstiprināta. Krievijas mediji otrdien ziņoja, ka daudzas lielas putnu fermas reģionos līdzās Novosibirskas apgabalam veic ārkārtas pasākumus pret putnu gripu. Veterinārie speciālisti pēta neizskaidroto mājputnu nāvi vairākos Sibīrijas reģionos. Krievijas aizvien pieaugošā putnu gripas krīze var izraisīt putnu gaļas importa kāpumu. Krievija, kas ik gadu patērē vairāk nekā divus miljonus tonnu mājputnu gaļas, jau tagad importē vairāk nekā pusi no tai nepieciešamās gaļas. Galvenie piegādātāji ir ASV, Brazīlija un Eiropas Savienība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu