Spānijā meža ugunsgrēkā gājuši bojā 11 ugunsdzēsēji (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dzēšot meža ugunsgrēku, svētdien Gvadalaharas apkārtnē Spānijas vidienē gājuši bojā vismaz 11 ugunsdzēsēji, ziņo mediji. Viņi atrasti pie izdegušām automašīnām, kur viņus vēja virziena maiņas dēļ svētdien patruļas laikā pārsteigušas liesmas. Starp bojā gājušajiem ir gan profesionāļi, gan brīvprātīgie ugunsdzēsēji. Sākotnēji varas iestādes ziņoja par 14 upuriem, taču vēlāk to skaitu samazināja.

Vismaz viens ugunsdzēsējs ar smagiem apdegumiem nogādāts slimnīcā. Ugunsgrēku pie Gvadalaharas izraisīja kāda tūristu grupa, kas bija iekūrusi ugunskuru gaļas cepšanai. No pilnībā neapdzēstā ugunskura dzirkstelēm uzliesmojusi sausā zāle. Spānijas vides aizsardzības ministre Kristīna Narbona sacīja, ka līdz pirmdienai uguns bija iznīcinājusi vismaz 8000 hektāru meža, arī izpostot daļu dabas rezervāta uz ziemeļrietumiem no Madrides. Nedēļas nogalē spēcīgais vējš strauji izplatīja ugunsgrēku, liesmām brīžiem sniedzoties līdz 40 metru augstumam. No četriem ciematiem evakuēti aptuveni 500 iedzīvotāju. Liesmu dzēšanā iesaistīta armija un deviņas ugunsdzēsēju lidmašīnas, no kurām dažas ir no Francijas. Lielāko daļu Spānijas pārņēmis karstuma vilnis un lielākais sausums kopš četrdesmitajiem gadiem, izraisot plašus mežu ugunsgrēkus vairākos reģionos. Ziņas par lielākajiem ugunsgrēkiem saņemtas no Saragosas apkārtnes un Samoras pie Portugāles robežas, kur ievainojumus guvuši seši brīvprātīgie ugunsdzēsēji. Netālu no Sjudadrealas policija arestējusi kādu 63 gadus vecu vīrieti aizdomās par apzinātu ugunsgrēka izraisīšanu blakus naftas pārstrādes rūpnīcai. Uguns aptvērusi vairākus desmitus hektāru priežu meža, taču naftas pārstrādes rūpnīca nav apdraudēta, ziņo varas iestādes. Spānijas valdība pirmdien sasauca ārkārtas ministru tikšanos, lai apspriestos par iespējām apturēt ugunsgrēkus. "Mēs esam daudz optimistiskāki nekā šodien, jo laimīgā kārtā ir mazinājies vējš," sacīja Kastīlijas-Lamančas reģionālās valdības vadītājs Hosē Marija Barreda. "Rietumu flangs praktiski tiek kontrolēts, un visvairāk problēmu ir reģionā ap Selasas pilsētu dienvidaustrumos." Samoras provincē Spānijas vidienē svētdien ugunsdzēsējiem izdevies pārņemt kontroli pār liesmām, kas plosījās 1200 hektāru lielā platībā. Saskaņā ar valdības datiem Spānijā gadā notiek aptuveni 20 000 mežu ugunsgrēku, no kuriem 90% izraisa cilvēki.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu