Viesuļvētra "Emīlija" sasniedz Meksikas piekrasti

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viesuļvētra "Emīlija" pirmdien brāzās pāri Meksikas Karību jūras piekrastei, no kuras evakuēti tūkstošiem vietējo iedzīvotāju un tūristu.

Viesuļvētra pārrāvusi elektrības līnijas, izgāzusi kokus un izraisījusi milzīgus viļņus piekrastē. Pēc plašu postījumu izraisīšanas Karību jūras salās "Emīlija" Meksikas Jukatanas pussalu sasniedza svētdienas vakarā, vēja brāzmām sasniedzot 60 metrus sekundē. No Meksikas piekrastes evakuēti vairāki desmiti tūkstošu cilvēku, tai skaitā ārvalstu tūristi no Kankunas, Kosumelas, Plajadelkarmenas un Tulumas kūrortiem Jukatanas pussalas austrumos. Valstij piederošā naftas kompānija "Petroleos Mexicanos" evakuējusi strādniekus no urbšanas platformām Meksikas līcī. Šomēnes naftas ieguvi uz laiku jau pārtrauca viesuļvētra "Deniss", kas izsauca īslaicīgu jēlnaftas cenu celšanos Ņujorkas biržā. Pašlaik saņemtās ziņas liecina par nopietniem postījumiem Kosumelas salā. Līdz svētdienas vakaram bija saņemtas ziņas par septiņiem viesuļvētras "Emīlija" izraisītiem nāves gadījumiem Karību jūras salās. Vislielākie postījumi naktī no sestdienas uz svētdienu tika nodarīti Kaimanu salām. Pēc Jukatanas sasniegšanas viesuļvētras spēks pirmdienas rītā samazinājās līdz otrās kategorijas vētrai, vēja ātrumam sasniedzot 44 metrus sekundē. Taču meteorologi prognozē, ka virs Meksikas līča siltajiem ūdeņiem "Emīlija" no jauna varētu pieņemties spēkā, trešdien sasniedzot līča ziemeļu piekrasti un Teksasas dienvidu daļu, bet ceturtdien tā varētu brāzties pāri visai Meksikas ziemeļaustrumu daļai. Viesuļvētru sezona Atlantijas okeānā ilgst no 1.jūlija līdz 30.novembrim. Meteorologi prognozē, ka šajā Atlantijas okeāna vētru sezonā gaidāmas līdz 15 tropiskās vētra un trīs līdz piecas spēcīgas viesuļvētras. "Emīlija" jau ir piektais spēcīgais tropiskais ciklons, kas pēdējā mēneša laikā izveidojies Karību jūras baseinā. Kopš 1851.gada, kad amerikāņu zinātnieki uzsāka regulārus novērojumus, tāda viesuļvētru intensitāte jau pašā sezonas sākumā vēl nav reģistrēta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu