Ukraina ierobežos kompaktdisku pirātismu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ukraina spērusi milzīgu soli pretī Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) dalībvalsts statusa iegūšanai, jo trešdien Ukrainas parlaments pieņēma likumu, kurš paredzēts kompaktdisku pirātisma samazināšanai, ziņo Ukrainas televīzijas kanāls UT-1.

Šis likums ir padarījis par nelegālu visu kompaktdisku klāstu, kas satur pirātiskas datorprogrammas, kas paredzētas "mājas lietošanai". Tādējādi tiek likvidētas likumdošanas nepilnības, ko Ukrainas kompaktdisku pirāti izmantoja vairākus gadus. Interpola aplēses liecina, ka Ukraina ir viens no lielākajiem zagta intelektuālā īpašuma tirgiem Eiropā. Par šī likuma pieņemšanu balsoja 264 no 450 Ukrainas parlamenta deputātiem. Tādējādi tiks ierobežota arī kompaktdisku pārrakstīšanas iekārtu un ierakstāmo CD matricu tirdzniecība. Pirmo reizi valsts vēsturē Ukrainas valdība veiks kompaktdisku kopēšanas aprīkojuma licencēšanu un tirdzniecības uzraudzību. Šī likumdošanas iniciatīva nostāda Ukrainas intelektuālā īpašuma aizsardzības likumus vienā līmenī ar starptautiskajiem standartiem. Eiropas Savienības un ASV amatpersonas iepriekš bija brīdinājušas Ukrainu, ka tai nav gandrīz nekādu cerību iestāties PTO, ja vien netiek izskausts pārmērīgi lielais kompaktdisku pirātisms. Balsojums par šo likumu ir nozīmīga uzvara Ukrainas valdībai, kas pagājušajā mēnesī divreiz neveiksmīgi mēģināja panākt šī likuma pieņemšanu parlamentā, jo minētos nodomus izjauca parlamenta opozīcijas pārstāvji un neatkarīgie deputāti. Pēc neveiksmīgajiem balsojumiem Ukrainas prezidents Viktors Juščenko parlamenta rīcību raksturoja kā "bezatbildīgu". Pēdējo nedēļu laikā uz parlamenta neatkarīgajiem deputātiem no valdības puses tika izdarīts ievērojams spiediens. Valdība pieprasīja šiem deputātiem atbalstīt likuma pieņemšanu, jo pretējā gadījumā viņiem savos vēlēšanu apgabalos nāktos skaidrot saviem vēlētājiem, kāpēc centrālā valdība samazina finansējumu šiem reģioniem. Ukraina jau gadiem ilgi ir viena no valstīm, kur intelektuālā īpašuma tiesību likumdošana tiek pārkāpta visvairāk. Tiek lēsts, ka nelegālās rūpnīcās Ukrainā katru gadu tiek saražoti 500 000 pirātisku kompaktdisku. Valdības līdzšinējie mēģinājumi apkarot pirātismu ir cietuši neveiksmi, jo pirātiskās produkcijas izgatavotāji konfiscēto preču vietā spēj izgatavot jaunas. Pirātisma izplatību veicina arī augstais korupcijas līmenis Ukrainas milicijas struktūrās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu