Āfrikai nav vajadzīga labdarība, bet kapitālisms

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ietekmīgais britu laikraksts "Daily Telegraph" vērsies ar asu kritiku pret labdarības akciju "Live 8", kurā mērķis ir pārliecināt pasaules līderus par nepieciešamību norakstīt Āfrikas valstu parādus. Laikraksts pauž viedokli, ka šādi pasākumi, kā arī jebkura cita labdarība, ko Rietumi sniedz nabadzīgajām valstīm, vai nu ir neefektīva, vai arī kaitīga.

Īpašu uzmanību "Daily Telegraph" vērš uz to, ka šādu akciju organizatori galvenokārt ir popmūzikas izpildītāji. Viņi ne īpaši orientējas ekonomikā, un bieži viņu savāktā nauda "izkūst" neskaitāmos fondos un valdību paspārnē izveidotās organizācijās. Otra ar palīdzības sniegšanu Āfrikas valstīm saistīta problēma ir šo valstu valdības, norāda laikraksts. Nav noslēpums, ka "Melnā kontinenta" valstis ir viscaur korumpētas. Reizēm afrikāņu amatpersonu pieprasīto kukuļu apjoms atbilst tās palīdzības apjomam, ko Rietumvalstis ir gatavas sniegt. Ja arī palīdzība tomēr nonāk līdz Āfrikai, nav garantijas, ka no šiem līdzekļiem netiks atmaksāta kārtējā Svazilendas karaļa laulību ceremonija. Nobeigumā "Daily Telegraph" uzsver, ka Āfriku bagātāku var darīt tikai tā sistēma, kura savulaik deva bagātības mūsdienu labdariem. Tādējādi, secina laikraksts, Āfrikai nav vajadzīga daudzu miljonu labdarība, bet gan normāla kapitālisma un likumības attīstība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu