Briti nikni par Širaka jokiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas prezidenta Žaka Širaka nicinošie komentāri par Lielbritānijas un Somijas virtuvi ne tikai izraisījuši nievājošu reakciju no Lielbritānijas preses puses, bet varētu valstij arī izmaksāt 2012. gada vasaras olimpiskās spēles.

Pagājušajā svētdienā Kaļiņingradā, tiekoties Francijas, Vācijas un Krievijas vadītājiem par godu Krievijai piederošā anklāva 750 gadu jubilejai, žurnālistiem izdevies noklausīties sarunu starp trim lielvalstu līderiem. Francijas prezidents Žaks Širaks, mētājot asprātības, sacījis, ka "nevar uzticēties cilvēkiem, kuru virtuve ir tik slikta", attiecinot izteikumus uz Lielbritānijas ēdienu. "Pēc Somijas šī ir valsts ar vissliktāko ēdienu," piebildis Ž. Širaks. Širaks savas divdomības turpinājis, atceroties, kā savulaik bijušais NATO ģenerālsekretārs lords Robertsons piespiedis viņu pagaršot kādu skotu delikatesi. "Tas bija toreiz, kad sākās mūsu grūtības ar NATO," pajokojis Francijas prezidents. Acīmredzami juzdamies labā formā, neraugoties uz viņa popularitātes straujo krišanos paša mājās, Ž. Širaks piebildis: "Vienīgā lieta, ko viņi [briti] ir devuši Eiropas lauksaimniecībai, ir govju trakuma sērga," sacījis Ž. Širaks, izraisot Vācijas kanclera Gerharda Šrēdera un Krievijas prezidenta Vladimira Putina smieklus. Dienu pēc noklausītās sarunas atšifrējuma Francijas laikrakstā Liberation britu prese asi reaģējusi uz Ž. Širaka izteicieniem. "Širaka sliktas gaumes joki par Lielbritāniju iegrūdušas attiecības saldētavā," teikts Daily Mail pirmās lapas publikācijas apakšvirsrakstā. Savukārt laikraksts Daily Telegraph raksta, ka Ž. Širaka sliktā oma ir saprotama, jo Francijas iedzīvotāji noraidīja prezidenta aizstāvēto Eiropas Savienības konstitucionālo līgumu. "Šis nav veids, kā vadīt augsto politiku. Kā justos Širaka kungs, ja citi nolaistos līdz viņa argumentācijas līmenim un sauktu viņu par snobu un kaut ko izbijušu, kas ož pēc ķiplokiem," vēstīts Daily Telegraph komentārā. Tikmēr Lielbritānijas tabloīds The Sun vakar vēstīja, ka Ž. Širaks ar saviem izteikumiem par Lielbritānijas un Somijas virtuvi varētu būt sagrāvis cerības iegūt tiesības uz 2012. gada vasaras olimpisko spēļu rīkošanu Parīzē. Parīze un Londona ir starp tām piecām pilsētām, kas piedalās cīņā par spēļu norises vietu. Lai arī Lielbritānijas un Francijas pārstāvji Starptautiskajā olimpiskajā komitejā atturēsies trešdien gaidāmajā balsojumā, divu Somijas pārstāvju balsis varētu būt izšķirīgas Francijai. Jāatgādina, ka pirms pāris nedēļām Somijas asu nosodījumu izpelnījās Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni, kurš atļāvās pateikt, ka viņš "pārdzīvojis" somu ēdienu, kā arī atzina, ka itāļu šķiņķis ir labāks par somu siļķēm. Somijas Lauksaimniecības ražotāju savienība toreiz paziņoja, ka viņi atteiksies no tādiem ražojumiem kā Itālijas olīveļļa un vīns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu