Irānas prezidents esot bijis iesaistīts kurdu līdera slepkavībā Vīnē (3)

LETA/APA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunievēlētais Irānas prezidents Mahmuds Ahmadinedžads bijis iesaistīts 1989.gadā notikušajā Irānas kurdu līdera Abdulrahmana Gasemlu slepkavībā Vīnē, piektdien vēsta Čehijas laikraksts "Pravo".

Šīs apsūdzības piepulcējas bijušo ASV ķīlnieku apgalvojumiem, ka Ahmadinedžads arī bijis viens no ASV vēstniecības ieņemšanas vadītājiem 1979.gadā un personīgi pratinājis par ķīlniekiem sagrābtos amerikāņus. "Pravo" raksta, ka tās informācijas avots ir trimdā dzīvojošais Irānas kurdu opozīcijas pārstāvis Hoseins Jazdans Panahs. "Ahmadinedžads bija augsta ranga komandieris Revolucionārajā gvardē Irānas rietumos un bija atbildīgs par triecienoperācijām ārzemēs," sacīja Jazdans Panahs. "Dažas dienas pirms Gasemlu slepkavības viņš bija Vīnē un viņa uzdevums bija nogādāt ieročus no Irānas vēstniecības slepkavām." Par Gasemlu slepkavību bija atbildīgas divas grupas. Viena veica slepkavību, bet Ahmadinedžada vadītā grupa to sagatavoja. 1989.gada 13.jūlijā Gasemlu un vēl divas kurdu amatpersonas Vīnē nošāva trīs cilvēki, no kuriem dažiem bija Irānas diplomātiskās pases un kuri patvērās Irānas vēstniecībā. Visi trīs veiksmīgi aizbēga no Austrijas. Turpmākajos gados izskanēja ļoti daudz apsūdzību un noliegumu, ka intensīva Teherānas spiediena rezultātā Austrijas valdība atviegloja vai vismaz nenovērsa viņu aizbēgšanu. Par noziegumu neviens nekad nav ticis arestēts. Šā gada maijā opozīcijā esošās zaļo partijas speciālists drošības jautājumos Peters Pilcs paziņoja, ka Ahmadinedžads ticis turēts aizdomās par saistību ar starptautiskām slepkavībām. Kā LETA jau ziņoja, trīs amerikāņi, kas 1979.gadā tika sagrābti par ķīlniekiem ASV vēstniecībā Teherānā, paziņojuši, ka jaunievēlētais Irānas prezidents bijis viens no centrālajām personām Vašingtonas pārstāvniecības ieņemšanā, ceturtdien ziņoja laikraksts "The Washington Times". Bijušie ķīlnieki laikrakstam sniegtajās intervijās atceras, kā galēji konservatīvo pārstāvis Mahmuds Ahmadinedžads, kas pagājušajā nedēļā uzvarēja prezidenta vēlēšanās, savulaik pratinājis gūstekņus. Pēc šo liecību izskanēšanas ASV Baltais nams ceturtdien pauda satraukumu par jaunievēlētā Irānas prezidenta pagātni.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu