Spānijas parlaments legalizē viendzimuma laulības

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Neskatoties uz aktīvo katoļu baznīcas pretestību, Spānijas parlaments ceturtdien apstiprināja likumu, kas legalizē viendzimuma personu laulības. Tādējādi Spānija kļuvusi par ceturto pasaules valsti pēc Beļģijas, Nīderlandes un Kanādas, kas atļauj geju laulības.

Cilvēku pārpildītajā parlamenta publiskajā galerijā atskanēja skaļi aplausi, kad parlamenta apakšpalāta atbalstīja asus protestus izraisījušo likumprojektu, kuru pirms tam noraidīja parlamenta augšpalāta - Senāts. "Apstiprinot šo likumu, mūsu valsts sper vēl vienu soli brīvības un tolerances ceļā," pēc balsojuma sacīja Spānijas premjerministrs Hosē Luiss Rodrigess Sapatero, kurš kopš pagājušā gada vēlēšanām īsteno plašas sociālās reformas. Kaut gan Spānijas katoļu baznīca bija izvērsusi aktīvu kampaņu pret šā likuma pieņemšanu, sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka viendzimuma laulību legalizēšanu atbalsta apmēram 70 procenti Spānijas iedzīvotāju. Šomēnes kopā ar simtiem tūkstošu spāņu pa Madrides ielām protesta demonstrācijā maršēja arī bīskapi un mūķenes, kas pieprasīja likumprojektu noraidīt. Pagājušajā mēnesī Spānijas Romas katoļu bīskapi aicināja visus katoļus iestāties pret viendzimuma laulību legalizēšanu. Likums paredz, ka viena dzimuma laulātiem pāriem būs tāds pats juridisks statuss kā heteroseksuālajiem, ieskaitot mantojuma tiesības, pensijas un bērnu adoptēšanas tiesības. No 1939. līdz 1975. gadam Fransisko Franko diktatūras laikā homoseksualitāte, šķiršanās un aborti bija nelegāli. Kopš Franko nāves Spānijā valda liberāli uzskati, kas šajā ziņā valsti ierindo starp Eiropas līderēm. Sapatero īstenotās liberālās reformas ir īpaši populāras Spānijas jaunākajās paaudzēs, no kurām mazāk nekā katrs piektais sevi uzskata par praktizējošu katoli. Kā LETA jau ziņoja, viendzimuma laulības otrdien legalizēja arī Kanādas parlaments. Neskatoties uz sīvo konservatīvo un reliģisko grupu pretestību, deputāti ar 158 balsīm par un 133 pret apstiprināja valdības sagatavoto likumprojektu. Lielākā daļa Kanādas provinču jau līdz tam atļāva viena dzimuma personu laulības, tāpēc Kanāda bija kļuvusi par iecienītu laulāšanās vietu geju pāriem no valstīm, kur šādas laulības nav atļautas. Valdība paziņoja, ka tai bija jārīkojas, jo tiesas astoņās no desmit provincēm bija noteikušas, ka viendzimuma laulību aizliegums ir nekonstitucionāls. Jaunais likums ir krasā pretstatā notiekošajam kaimiņvalstī ASV, kur prezidents Džordžs Bušs vēlas, lai Kongress atbalstītu grozījumus konstitūcijā, kas aizliegtu viendzimuma laulības. Likumprojekts vēl ir jāapstiprina parlamenta augšpalātai, taču tas tiek uzskatīts tikai par formalitāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu