Poļu santehniķis vilina skeptiskos francūžus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai arī Polija, kuras mītiskais "poļu santehniķis" kā simbols iespējamam imigrācijas pieaugumam bija viens no Eiropas Savienības konstitucionālā līguma noraidīšanas iemesliem Francijā, varētu apvainoties uz ietekmīgo kaimiņu lielvalsti, poļi – gluži otrādi – sākuši izmantot šo simbolu tūristu piesaistīšanai.

Polijas tūrisma kompānijas tūristu pievilināšanai no Francijas izmanto Francijā radīto mītu par poļu santehniķi, kas draud atņemt darbu frančiem, vēsta aģentūra Reuters. "Es palieku Polijā. Nāciet visi kopā un katrs atsevišķi," vēsta plakāts, uz kura attēlots 21 gadu vecs santehniķis Pjotrs Adamskis. Apkrāvies ar santehniķa darba rīkiem un caurulēm, viņš raugās kamerā un aicina frančus apmeklēt Poliju. Pirms ES konstitucionālā līguma noraidīšanas Francijā konstitūcijas oponenti to bija padarījuši par visā valstī atpazīstamu simbolu iespējamam lētā darbaspēka pieplūdumam no Austrumeiropas un Centrāleiropas valstīm. Bezdarba līmenis Francijā pašlaik stabili apstājies pie desmit procentu atzīmes. Saskaņā ar sabiedriskās domas aptaujām tas ir viens no galvenajiem jautājumiem, kas satrauc Francijas vēlētājus. Francijas parlamenta deputāts Pjērs Lekuilērs atzinīgi vērtē Polijas reklāmas kampaņu, norādot, ka tas ir ļoti neparasts veids, kā atbildēt uz Francijas "agresīvo vēlēšanu kampaņu pret Poliju". Parlamentārietis norāda, ka kampaņa, kas bija vērsta pret ES konstitucionālo līgumu pirms tautas nobalsošanas 29. maijā, bijusi klaji ksenofobiska un pret poļiem vērsta. Jāpiebilst, ka arī Francija atradusi interesantu veidu, kā izmantot politiskās domstarpības savā labā. Šonedēļ, Lielbritānijai pārņemot ES prezidentūru, Francijas lauksaimnieki un kafejnīcas ieplānojuši īpašu piedāvājumu britu tūristiem. Piedāvājot Francijā audzētus dārzeņus un augļus, franči cer pārliecināt britu tūristus, ka pašreizējā lauksaimniecības politika ar lielām subsīdijām laukstrādniekiem atmaksājas. Pret lauksaimniecības subsidēšanu pašreizējā apmērā strikti iestājas Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu