ANO var pieprasīt kompensāciju no Izraēlas par bēgļu nometnēm nodarītajiem postījumiem .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ANO ceturtdien apsvērusi iespējas no Izraēlas pieprasīt kompensācijas četru miljonu dolāru (2,55 miljoni latu) apmērā, kas ir nepieciešamas, lai novērstu Izraēlas armijas nodarītos postījumus ANO palestīniešu bēgļu nometnēm.

ANO palīdzības aģentūra (UNRWA), kas uztur bēgļu nometnes, sacīja, ka šomēnes Izraēlas armijas veikto iebrukumu un uzlidojumu Gazai rezultātā nekavējoties ir nepieciešami 3,8 miljoni dolāru (2,42 miljoni latu), lai atjaunotu apmetnes, nometņu infrastruktūru un ANO ēkas. ANO preses pārstāvis Farhans Haku sacīja, ka ANO "mēģina ierosināt jautājumu par nodarīto zaudējumu kompensēšanu". Viņš nesniedza sīkāku informāciju, kā vai kad tas tiks darīts. UNRWA paziņoja, ka Izraēlas aizsardzības spēki sapostījuši 22 ANO skolas, četras ANO klīnikas, divus ANO hospitāļus un četrus nometņu palīdzības centrus. Atjaunošanas darbi nepieciešami 141 bēgļu mājai, kas tikušas iznīcinātas, un 1800 ēkām, kurām nodarīti mazāki bojājumi, teikts aģentūras paziņojumā. Tas ir papildus vēl vairāk nekā 5000 bēgļu mājām, kas kopš palestīniešu sacelšanās sākuma 2000.gada septembrī tikušas bojātas vai izpostītas ar buldozeriem vai apšaudēs. Gandrīz 18 mēnešus ilgušajā vardarbībā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 1200 palestīniešu un 360 izraēliešu. Izraēla apgalvo, ka tā nometnēs meklējusi palestīniešu kaujiniekus un ieročus. UNRWA paziņoja, ka zaudējumu aprēķini neietver naudu, kas būs nepieciešama, lai segtu sociālos un labklājības pakalpojumus mājsaimniecībām, kuras palikušas bez apgādniekiem, līdzekļus ievainoto fiziskajai rehabilitācijai un psiholoģiskajai palīdzībai bērniem, kas redzējuši kaujas ielās un savās mājās. Janvāra beigās UNRWA šim gadam bēgļu aprūpei pieprasīja ārkārtas līdzekļus 117 miljonu dolāru (74,65 miljoni latu) apmērā. UNRWA ģenerālkomisārs Pēters Hansens sacīja, ka pēdējie uzbrukumi ir "palielinājuši slogu uz UNRWA trūcīgajiem resursiem, ne tikai sabojājot daudzas mūsu ēkas un infrastruktūras, bet arī palielinot vardarbības upuru skaitu".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu