Šodien sākas iepriekšējā balsošana EP un pašvaldību vēlēšanās (25)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien, 3.jūnijā, visos 950 Latvijas vēlēšanu iecirkņos sāksies iepriekšējā balsošana Eiropas Parlamenta (EP) un pašvaldību vēlēšanās. Par to vakar preses konferencē informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Iepriekšējās balsošanas dienas būs 3., 4. un 5. jūnijs. Iepriekšējā balsošana ir papildu balsošanas iespēja, kas paredzēta tiem vēlētājiem, kuri nevarēs ierasties balsošanas telpās vēlēšanu dienā, tāpēc šajās dienās vēlēšanu iecirkņu darba laiks būs pāris stundas dienā. Trešdien, 3.jūnijā, iepriekšējā balsošana notiks no plkst.17.00 līdz 20.00, ceturtdien, 4.jūnijā, no plkst. 9.00 līdz 12.00, bet piektdien, 5.jūnijā, no plkst.10.00 līdz 16.00.

Vēlēšanu dienā, 6.jūnijā, vēlēšanu iecirkņi balsotājiem būs atvērti no plkst. 7.00 līdz 22.00.

EP un pašvaldību vēlēšanās katrs vēlētājs ir reģistrēts noteiktā vēlēšanu iecirknī, kurā jābalso, citā iecirknī balsot nevar. Lai nobalsotu, nepieciešama pase.

Līdz vēlēšanu dienai, 6.jūnijam, vēlēšanu iecirkņi pieņems arī iesniegumus balsošanas organizēšanai vēlētāju atrašanās vietās. Šo iespēju var izmantot tie vēlētāji, kuri veselības stāvokļa dēļ nevarēs ierasties vēlēšanu iecirknī vēlēšanu dienā. EP vēlēšanās tiks organizēta arī balsošana slimnīcās.

EP vēlēšanās var piedalīties arī vēlētāji, kuru dzīvesvieta ir ārvalstīs, šie vēlētāji vēlēšanās var piedalīties, balsojot pa pastu. Pavisam no vēlētājiem ārvalstīs ir saņemti 1532 pieteikumi ar lūgumu nosūtīt balsošanas materiālus.

Pirmo reizi Latvijas vēsturē EP vēlēšanās varēs piedalīties arī vēlētāji ieslodzījuma vietās, un šo iespēju šogad vēlas izmantot 3005 vēlētāji.

Lai informētu sabiedrību un plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus par vēlētāju līdzdalību vēlēšanās un provizoriskajiem vēlēšanu rezultātiem arī šajās vēlēšanās darbosies īpaša CVK interneta lapa www.velesanas2009.cvk.lv.

Ziņas par vēlētāju līdzdalību vēlēšanu dienā, 6.jūnijā, Centrālā vēlēšanu komisija apkopos pulksten 8.00, 12.00, 16.00, 20.00 un 22.00. Internetā šī informācija būs pieejama ar pusstundas, stundas laika nobīdi, kas nepieciešama ziņu apkopošanai no vēlēšanu iecirkņiem.

Provizoriskie pašvaldību vēlēšanu rezultāti Centrālās vēlēšanu komisijas mājas lapā būs pieejami naktī no 6. uz 7.jūniju, savukārt provizoriskos EP vēlēšanu rezultātus Centrālā vēlēšanu komisija publiskos svētdien, 7.jūnijā, pēc pulksten 23.00, kad durvis vērs pēdējie vēlēšanu iecirkņi Itālijā un Polijā.

CVK priekšsēdētājs A.Cimdars uzsvēra, ka, gaidot vēlēšanu rezultātus vēlēšanu naktī, atslēgas vārds būs „pacietība”, jo, tā kā vienlaikus notiek gan EP, gan pašvaldību vēlēšanas, tad balsu skaitīšanai būs nepieciešams divreiz vairāk laika nekā ierasts.

Ar provizoriskiem EP vēlēšanu rezultātiem no visām dalībvalstīm varēs iepazīties Eiropas Parlamenta interneta TV kanālā www.europarlTV.europa.eu, EbS un EP Live tiešsaistē 7.jūnija vakarā. Translācijas sāksies plkst. 20:15 pēc Latvijas laika ar debatēm par būtiskiem Eiropas nākotnes jautājumiem. Bijusī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga Briselē piedalīsies debatēs par ekonomikas un finanšu krīzi.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu