Valdošo pārsvars Saeimā sarūk (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējo notikumu iespaidā valdošā koalīcija zaudējusi jau divas deputātu balsis Saeimā.

Par savu lēmumu izstāties no Latvijas Zaļās partijas un pamest Zaļo un zemnieku savienības frakciju paziņojis deputāts Visvaldis Lācis, kurš vakar arī iesniedzis iesniegumu Saeimas prezidijā. Līdz ar to viņš kļūs par ārpusfrakciju deputātu.

Kā zināms, V. Lācis iebilda pret valdības nodomu atbrīvot no amata Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieku Aleksandru Loskutovu, turklāt sūdzējās prokuratūrā par to, ka frakcijas vadība esot mēģinājusi ietekmēt V. Lāča balsojumu par A. Loskutova atstādināšanu. Tādējādi esot pārkāpta noruna, kas V. Lācim ar zemsaviešiem bijusi, pirms viņš piekrita kandidēt Saeimas vēlēšanās. Proti, ka, strādājot parlamentā, V. Lācis brīvi varēs paust savus uzskatus. Jāpiebilst, ka jau iepriekš V. Lāča viedoklis vairākkārt nesakrita ar ZZS frakcijas nostāju. Piemēram, V. Lācis balsoja pret Latvijas un Krievijas robežlīguma ratifikāciju, kā arī kopā ar opozicionāriem no "Jaunā laika" parakstīja pieteikumu Satversmes tiesai par robežlīguma neatbilstību valsts pamatlikumam. ZZS frakcijā tagad būs tikai 17 deputāti.

Bijušais Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs, kurš izslēgts no Tautas partijas un izmests no valdības par to, ka esot šķēlis TP, grasās atjaunot savu deputāta mandātu, bet pēc atgriešanās Saeimā, TP frakcijā, protams, nestrādās. Līdz ar to TP frakcijā paliks tikai 22 deputāti līdzšinējo 23 deputātu vietā. A. Štokenbergs darbosies kā ārpusfrakciju deputāts.

Valdošajai koalīcijai Saeimā tagad būs 56 balsis līdzšinējo 58 balsu vietā. Vai valdošos neuztrauc, ka drīz koalīcija var palikt bez vairākuma Saeimā?

ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis atgādināja, ka savulaik līdzīga koalīcija stutēja mazākuma valdību. Tā ka tāpēc vien, ka koalīcijai samazinās balsu skaits, valdība nekritīšot. Komentējot paša frakcijas sarukšanu, A. Brigmanis sacīja: "Bet ko es tur varu darīt? Ja cilvēks grib iet savu ceļu, lai iet."

TP frakcijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis norādīja, ka ar V. Lāča balsi koalīcija jau iepriekš nav varējusi rēķināties, jo viņš balsojis neprognozējami.

Arī pats V. Lācis atzina, ka viņa balsojumos nekas būtisks nemainīsies pēc izstāšanās no frakcijas, jo arī līdz šim deputāts balsojis pēc sirdsapziņas, nevis vadoties pēc frakcijas priekšsēdētāja īkšķa.

Par A. Štokenbergu M. Kučinskis apgalvoja, ka TP neko neesot varējusi darīt, lai šo politiķi saglabātu savās rindās, jo bijušais ministrs pats konsekventi gājis uz atšķelšanos no partijas.

A. Štokenbergs tikmēr solīja, ka balsos konstruktīvi: labus valdības priekšlikumus atbalstīs, sliktus ne.

Bijušais ministrs jau atzinis, ka varētu piedalīties jauna politiskā spēka veidošanā. Jautāts, vai Saeimā saskata domubiedrus, viņš atbildēja, ka redzot tur cilvēkus ar līdzīgiem ideāliem un pienācīgu kompetenci. Taču esot pāragri spriest, vai Saeimā varētu rasties jauna frakcija.

Parlamentā plāno atgriezties arī demisionējušais ārlietu ministrs tautpartijietis Artis Pabriks. Kaut arī viņš ļoti kritiski izteicies par valdības un premjera darbību, no partijas A. Pabriks pagaidām nav izstājies. Vai strādāt TP frakcijā, A. Pabriks lemšot pēc tam, kad būs noskaidrojis TP deputātu un Jaunatnes organizācijas viedokli (tā savulaik izvirzīja A. Pabriku prezidenta amatam) par norisēm partijā un valstī. "Es joprojām uzturu spēkā prasību, ka TP un valdībai būtu jāapzinās un jāatzīst savas kļūdas, kā arī jāatjauno darbā Loskutovs. Gribu noskaidrot, vai partija gatava atzīt savas kļūdas un mainīties, gatava domāt par to, kā atgūt sabiedrības uzticību," klāstīja A. Pabriks.

Viņaprāt, lai ko būtisku secinātu par TP deputātu nostāju, kāds brīsniņš vēl jāpagaida. Pagaidām parlamentārieši esot apmulsuši. A. Pabriks vēlētos, lai viņa kolēģi spētu novilkt robežšķirtni starp godīgumu un partijas disciplīnu un lai TP "būtu disciplīna eiropeiskā, nevis boļševistiskā izpratnē".

Bet, ja tautpartijieši kļūdas neatzīs, vai bijušais ministrs aizies no partijas? A. Pabriks uz šo jautājumu konkrēti neatbildēja, jo par saviem turpmākajiem soļiem vēl nevēloties spriest.

M. Kučinskis sacīja – viņš ļoti cerot, ka A. Pabriks paliks partijā un frakcijā. "Es un, domāju, arī daudzi citi deputāti vēlas TP redzēt kā eiropeisku partiju. Mēs apzināmies savas kļūdas un esam gatavi strādāt pie šo kļūdu novēršanas," teica M. Kučinskis.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu