Liela interese par protesta akciju pret priekšvēlēšanu tēriņu griestu atcelšanu (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Radio ziņo, ka Rīgā pie "Hotel de Rome" vērojama liela iedzīvotāju interese par Sabiedrības par atklātību Delna rīkoto preotesta akciju pret priekšvēlēšanu reklāmu tēriņu griestu atcelšanu.

Iedzīvotāji aktīvi atsaucoties uz aicinājumu parakstīt Delnas sagatavotās protesta vēstules. Šīs vēstules tikšot nosūtītas Saeimas deputātiem.

"Delnas" priekšvēlēšanu reklāmas klipa galvenais varonis lācītis autiņbiksītēs garāmgājējiem dalot informācijas bukletus.

"Delnas" sagatavotajā protesta vēstulē tiek atgādināts, ka "Tautas partija ierosināja un Saeima pirmajā lasījumā ir atbalstījusi atcelt partiju priekšvēlēšanu kampaņu tēriņu griestus. Ierobežojumus Saeima 2004.gada nogalē pieņēma gandrīz vienbalsīgi, lai nostiprinātu Latvijas demokrātiju un nodrošinātu vienlīdzīgu situāciju partijām. Bet Tautas partija un Latvijas Pirmā partija/"Latvijas ceļš" tos 9. Saeimas vēlēšanās ciniski un negodīgi pārkāpa par vairākām reizēm."

Vēstulē tiek vēlreiz uzsvērts, ka TP un LPP/LC "pārkāpumu ir konstatējusi Augstākā tiesa, bet KNAB veic pārkāpuma izmeklēšanu, kas ar augstu varbūtību novedīs pie soda šīm abām partijām – pārtēriņam atbilstošas summas ieskaitīšanas valsts budžetā. Sods var sasniegt pusotra miljona latu. Ja spēkā stāsies Tautas partijas ierosinātie grozījumi, tad pārkāpēji izvairīsies no soda, bet lielie "naudas maisi" un oligarhi nākamajās vēlēšanās vienkārši atkal nopirks likumdevēja varu."

Vēstule norāda uz pretrunu starp godīga deputāta interesēm un minēto likumdevēja iniciatīvu: "Kampaņu tēriņu griesti ierobežo partiju izdevumus vēlēšanu kampaņās. Tas nozīmē, ka partijas atbrīvojas no nepieciešamības piesaistīt milzīgus līdzekļus reklāmai, tiek garantēta godprātīgu politiķu neatkarība un mazināta sponsoru ietekme, partijām ir jāsāk sazināties ar vēlētāju, tiek paaugstināta politikas kvalitāte un nodrošināta atgriezeniskā saite. Tāpēc nav saprotams, kā godīgs politiķis varētu atbalstīt šos grozījumus. Vēl vairāk - Tautas partijas iniciatīva liek domāt, ka tā izmanto jau tā šaubīgi iegūto varu, lai izvairītos no likumīga soda."

Tāpēc parakstītājs ar šo vēstuli pauž "savu negatīvo attieksmi pret minēto iniciatīvu" un norāda, ka vērtēs likumdevēja atbalstu tai "kā deputātu apkaunojošu un neētisku rīcību."

Vēstuli noslēdz lūgums individuāli "paskaidrot man savu pozīciju šajā jautājumā un sniegt Jūsu argumentus par vai pret tēriņu griestu atcelšanu".

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu