Cēsu skolēnus var apskaust (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šauru gaiteņu vietā plaši un gaiši koridori, vecs un nolietots inventārs nomainīts pret pilnīgi jaunām mēbelēm un tehniku – šādas būtiskas pārmaiņas no jaunā mācību gada sagaida Cēsu 2. pamatskolas audzēkņus un iestādes darbiniekus. Viņi no vecās skolas celtnes pārcelsies uz nesen uzbūvētu izglītības iestādes ēku.

Skola paredzēta 500 audzēkņiem. Pagaidām tajā mācīsies vairāk nekā 440 skolēnu. Ideja par jaunas skolas nepieciešamību radās 2000. gadā.

Būtiskas pārmaiņas

Vecā skolas ēka bija novecojusi, neatbilda sanitārajām prasībām, vērienīgus līdzekļus tajā nav bijis vērts ieguldīt. Platības ziņā jaunā skola ir piecreiz lielāka nekā vecā.

Ieejot jaunajā ēkā, skatam paveras ļoti plašs foajē. Ēkas pirmajā stāvā atrodas pirmsskolas izglītības telpas trīs grupām. "Cēsīs bija nepieciešamas jaunas bērnudārza grupas, tāpēc arī skolā tās izveidoja. Viņiem iestādē ir sava ieeja," teic Cēsu 2. pamatskolas direktors Ojārs Bicāns. Netālu no šīm telpām atrodas administrācijai paredzētas telpas, semināru zāle. Skolotājiem izveidotas ģērbtuves, labierīcības, dušas, pedagogu darba telpa ar sešiem datoriem, kā arī atpūtas telpa apvienojumā ar virtuvi, kur ir, piemēram, gan ledusskapis, gan mikroviļņu krāsns. "Ir padomāts gan par skolotāju atpūtas iespējām, gan pilnvērtīgiem darba apstākļiem, tāpēc katrā klasē atradīsies dators, kā arī svešvalodu stundās būs pieejams televizors, tostarp arī satelīts, lai palīdzētu mācībās," stāsta O. Bicāns. Turklāt blakus klasēm ir izveidotas telpas (diviem skolotājiem viena), kas būs paredzētas mācību materiālu nolikšanai, darbam, arī atpūtai. Skolā ir izveidotas mūsdienīgas klases, labierīcības, aktu zāle, ēdināšanas bloks. "Tik modernas un tehnoloģijām aprīkotas aktu zāles, kā mums, citviet Cēsīs nav," teic direktors.

Bērniem droša skola

Skolas pagrabstāvā atrodas mājturības kabineti: zēniem aprīkoti ar jaunāko kokapstrādes tehniku, meitenēm vienā telpā atrodas šujmašīnas, bet otrā kabinetā virtuve – visa jaunākā sadzīves tehnika, tostarp arī trauku mazgājamā mašīna. Katram skolēnam ir ierīkots savs aizslēdzams skapis, kur glabāt mantas. Ir uzbūvētas arī divas sporta zāles: viena pamatskolēniem, otra pirmsskolas bērniem. Direktors uzsver, ka skola veidota, īpaši domājot par bērnu drošību. Pirmkārt, tiks uzstādītas 15 novērošanas kameras, otrkārt, pie katras klases durvīm ir iebūvēts logs, lai varētu redzēt, kas kabinetā notiek, treškārt, iekšpagalms, kur starpbrīžos uzturēsies bērni, ir slēgts. Ceturtais drošības elements ir labierīcību iekārtojums katrā stāvā. "Tajā var ieiet tikai viens cilvēks, un tā vairs nebūs masveida pulcēšanās vieta, kur neviens pieaugušais viņus neredz un audzēkņi nereti noskaidro savas savstarpējās attiecības," uzsver skolas vadītājs.

Viņš stāsta, ka līdz skolas atklāšanai vēl jāizdara ļoti nelieli labiekārtošanas darbi. "Ļoti ceru, ka 1. septembrī varēsim uzvilkt mastā karogu," uzsver direktors. Tomēr piebilst, ka daži darbi, kas neietekmēs skolas atklāšanu, vēl nav pabeigti. Proti, vēl nav iegādāti mācību materiāli dabaszinātņu kabinetiem, kā arī nav pabeigts rotaļu laukums pirmsskolas bērniem. "Pašvaldība ir nopirkusi zemi pie skolas aptuveni 3500 kvadrātmetru platībā. Bet laukums pagaidām vēl nav gatavs," stāsta O. Bicāns. Nav arī izveidots sporta laukums. Pagaidām sporta nodarbības ārā notikšot netālu esošajā pļavā.

Arī invalīdiem

Skolā papildus pamatizglītības programmai īstenos vēl trīs jaunas izglītības programmas – pirmsskolas, speciālo programmu bērniem ar kustību traucējumiem, kā arī būs pedagoģiskās korekcijas klases. "Būvējot šo mācību iestādi, jau zinājām, ka skola uzņemsies papildfunkciju – būs pieejama bērniem ratiņkrēslos. Skolā mācīsies četri šādi audzēkņi. Viņiem ir izbūvēta uzbrauktuve, skolā ierīkots lifts, speciāli veidots sanitārais mezgls," stāsta direktors.

Skolas celtniecība ilga divus gadus. Darbus uzsāka 2004. gada vasarā. Tā ir viena no pirmajām skolām, ko pilnīgi no jauna uzbūvēja kopš valsts neatkarības atgūšanas. "Zinu, ka Jaunmārupē uzcēla sākumskolu, tupinās Cesvaines skolas celtniecība, arī Valmierā tagad domā par jaunas mācību iestādes celtniecību," stāsta direktors.

Jaunās Cēsu skolas būvniecība (ieskaitot projektēšanu, jaunu mēbeļu un tehnikas iegādi) ir izmaksājusi vairāk nekā trīs miljonus latu, informē Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvis Jānis Kutraitis. No valsts budžeta skolas celtniecībai piešķirti vairāk nekā 2,5 miljoni latu, savukārt no Cēsu pilsētas domes gandrīz 628 000 latu.

Savukārt vecajā skolas ēkā, kas atrodas aptuveni kilometru tuvāk pilsētas centram nekā jaunā iestāde, darbosies jauniešu centrs. "Arī šajā namā pašvaldība ieguldīs nelielus līdzekļus, lai centrs varētu darboties. Turklāt ēkai jau nomainīti logi un ielikta jauna apkures sistēma," norāda Cēsu domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Mihaļovs.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu