Demakova: Rīgas Doms nodots īstajās rokās (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas Doms nodots īstajās - Rīgas Doma draudzes - rokās, šodien Rīgas Doma pārņemšanai veltītajā dievkalpojumā sacīja kultūras ministre Helēna Demakova (TP). "Šā gada 9.jūnijā pieņemtais Doma baznīcas un klostera ansambļa likums izbeidz 64 gadus ilgušo pārāk lielo laicīgās varas teikšanu Rīgas Domā," sacīja Demakova.

Viņa uzsvēra, ka jebkura baznīca ir aplūkojama divos aspektos - tā ir ne tikai fiziski uzbūvēta ēka, bet arī garīga celtne. Tāpat baznīca rietumu kultūrā ir ne tikai draudze, bet arī dievnams, kas ir kultūras daļa. Kultūras ministre norādīja, ka baznīcas uzturēšana ir arī valsts atbildība. Demakova atgādināja, ka Rīgas Doms ir iekļauts pasaules 100 apdraudētāko kultūras pieminekļu sarakstā un izteica cerību, ka līdz Rīgas doma astoņsimtgades svinībām dievnama ēka tiks savesta kārtībā. Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) arhibīskaps Jānis Vanags uzsvēra, ka Rīgas Doma centrālā vēsts ir vēsts par Jēzu Kristu. Viņš norādīja, ka Rīgas Doma likuma pieņemšana prasījusi desmit gadus un, iespējams, daudzi jautājuši - kā var atdot tādu celtni tādai nelielai cilvēku kopai. Arhibīskaps uzsvēra, ka baznīca pieder Dievam un cilvēkiem, kas pieder baznīcai, kas ir Dieva daļa. "Dievnams pieder tiem, kas paši ir dievnams un svētā gara templis," sacīja Vanags. Viņš uzsvēra, ka par Dieva cilvēku un draudzes locekli var kļūt ikviens. "Ikviens var kļūt par šī lielā mantojuma līdzīpašnieku," sacīja Vanags. Dievkalpojuma laikā svinīgi tika iecelts amatā arī Rīgas Doma dekāns - draudzes mācītājs Elijs Godiņš un Rīgas Doma pārvaldes valde. Kā ziņots, šā gada 14.jūlijā pēc 64 gadu pārtraukuma Rīgas Doma baznīca oficiāli pārgāja LELB īpašumā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu