Piedāvājot darbu ārzemēs, apkrāpti 536 cilvēki. (17)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Jauno zemnieku apvienība, piedāvājot darbu ārzemēs un iekasējot par to naudu, taču reālu darbu nevienam neatrodot, apkrāpusi vismaz 536 cilvēkus. Kopumā no iedzīvotājiem izkrāpti gandrīz 140 000 latu. Krimināllieta pret šo apvienību tiek izskatīta Rīgas apgabaltiesā.

Tā pirmdien raksta "Neatkarīgā Rīta Avīze". Krimināllietā apsūdzēti Lietuvas pilsonis Sergejs Ivanovs, šīs organizācijas dibinātājs, Ruslans Kravecs un Aleksandrs Gisins, kurus Ivanovs bija iesaistījis noziedzīgajā darbībā. Ivanovs Austrijā reģistrēja organizāciju "Farmer", kas piedāvātu cilvēkiem darbu lauksaimniecībā Austrijā. Viņš bija ievietojis laikrakstos sludinājumus, piedāvājot braukt strādāt uz Austriju. Uz sludinājumu atsaucās vairāki cilvēki - no tā Ivanovs sapratis, ka interese par darbu ir, tāpēc nodibinājis Latvijas Jauno zemnieku apvienību. Tika atvērts organizācijas birojs Rīgā, izveidoti bukleti, informācija par iespējamo darbu vairākās valodās. Cilvēkiem, kas vērsās birojā, tika piedāvāts kļūt par apvienības biedru, iemaksājot iestāšanās naudu un biedranaudu 30 latu apjomā. Darba meklētājiem tika piedāvāts iestāties arī Austrijas organizācijā "Farmer", par to samaksājot 90 latu. Samaksa tika prasīta par it kā dokumentu kārtošanu un tulkošanu. Darbs tika solīts pēc 6 līdz 8 nedēļām. NRA atzīmē, ka dīvainības organizācijas darbībā bija atklājis Valsts ieņēmumu dienests, jo konstatēja, ka daļa apvienības kasē un banku kontos ieskaitītās naudas nevis pārskaitīta kaut kur citur, bet gan izņemta un organizācijas vadība to iztērējusi saviem mērķiem. Kad cilvēki sāka sūdzēties, jo darbs solītajā termiņā nebija atrasts, ticamības labad dažiem darba meklētājiem nauda tika atdota. Policija apvienības darbībai pievērsa uzmanību, kad saņēma iedzīvotāju sūdzības par nespēju atgūt iemaksāto naudu. Kopumā krāpnieki no cilvēkiem bija saņēmuši 137 878 latus. Visiem trim apsūdzības izvirzītas pēc Krimināllikuma 177. panta 3. daļas - par krāpšanu lielos apmēros, bet Lietuvas pilsonim arī par šā nozieguma organizēšanu. Krimināllieta par krāpšanas faktu ierosināta 2000. gada augustā. Latvijā tika noskaidroti 500 cietušie, bet organizācijas Lietuvas filiālē cietuši vairāk nekā 1000 cilvēku, viņiem nodarīts ap 300 000 ASV dolāru zaudējums. Arī Lietuvas policija par šo faktu ierosinājusi krimināllietu un sākusi izmeklēšanu. Rīgas apgabaltiesa 5. jūnijā turpinās izskatīt krimināllietu.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu