Norvēģi ar modernu aparatūru vēlas palīdzēt Turaidas pilij .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atsaucoties uz Latvijas pērles - Turaidas pilskalna iespējamo nobrukšanu, norvēģu firma piedāvājusi izmantot viņu rīcībā esošu modernu pilskalna nostiprināšanas aparatūru - māla šļirces.

Ģeoloģijas dienesta vadītājs Māris Segliņš stāstīja, ka norvēģi atsūtījuši informāciju par šāda aparāta iespējamu piegādi, kas reāli varētu palīdzēt pils glābšanā. Dienests plāno sazināties ar firmu, lai noskaidrotu piedāvājuma tehniskos parametrus, kā arī ar kādiem nosacījumiem to varētu nogādāt Latvijā. Segliņš pieļāva, ka norvēģi varētu aparātu piedāvāt "ja ne par brīvu, tad ar kādiem labvēlīgākiem nosacījumiem". Viņš arī informēja, ka uzreiz pēc Turaidas pils nogāzes nogruvuma īpašu uzdevumu ministra sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām Roberta Zīles sekretariāts esot interesējies Eiropas valstīs par iespējamo aparatūru, kas varētu palīdzēt "Turaidas drāmā". Drīz pēc tam atsaukušies norvēģi. Jau vairākkārt ziņots, ka pēc nogruvuma 7.februārī izveidotas trīs darba grupas, tajā skaitā arī valdības darba grupa, pilī strādā speciālisti, sākti urbumi pils pamatu izpētei un gruntsslāņu noteikšanai, kā arī sākta topogrāfiskā mērīšana un citi glābšanas darbi. Šobrīd jau sākti urbumi pils pagrabos, lai noteiktu tās pamatu slāņus, stāvokli un pils noturību. Turpinās ģeodēziskā novērošana, kā arī notekūdeņu novadīšana no ceļa un arī grāvjiem, lai tur neveidotos ledus un dubļu kalni. Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne un arī Siguldas domes priekšsēdētāja vietnieks Juris Ivars Čivčs stāstīja, ka naktī pilskalnā notikuši nenozīmīgi mazi nogruvumi, kā arī lielajā vējā nogāzušies vairāki koki. Jau vēstīts, ka Ministru kabinets otrdien izveidoja darba grupu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Vladimira Makarova vadībā, kas nodarbosies ar Turaidas pilij nodarīto postījumu apzināšanu un izvērtēšanu. Valdība otrdien nelēma par līdzekļu piešķiršanu pils drošībai, jo pagaidām nav zināms nepieciešamais apjoms, bet uzdeva vides ministrijai un Finansu ministrijai izvērtēt un saskaņot nepieciešamo finansējumu. Nauda tiks piešķirta no valsts budžetā plānotajiem līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu