Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisija uzklausīs Muciņu un Godmani .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas parlamentārā izmeklēšanas komisija par Augstākās padomes (AP) prezidija noslēgto protokolu ar Valsts drošības komiteju (VDK) pirmdien uzklausīs bijušo Pētera Simsona vadītās komisijas deputātu Linardu Muciņu un bijušo Ministru padomes priekšsēdētāju Ivaru Godmani.

Par to informēja komisijas deputāts Jānis Lagzdiņš. Muciņš ir pēdējais no bijušās Simsona komisijas deputātiem, kurš tiek aicināts liecināt uz Saeimas komisiju. Parlamentārās izmeklēšanas komisija jau uzklausījusi pārējos Simsona komisijas pārstāvjus, to vidū pašreizējo Latvijas Bankas prezidentu Einaru Repši un publicistu Vili Selecki. Komisija arī uzklausījusi bijušos Latvijas VDK vadītājus Edmundu Johansonu un Jāni Trubiņu. Pašu pēdējo komisija plāno uzaicināt Simsonu, kurš AP prezidija vārdā parakstīja protokolu par tiesiskajām garantijām bijušajiem "čekas" darbiniekiem. Jau ziņots, ka komisiju izveidoja, lai pētītu 1991.gada 29.augustā parakstīto protokolu starp AP prezidiju un VDK, kas it kā ir bijis slepens un paredzējis īpašas privilēģijas bijušajiem "čekas" darbiniekiem. BNS jau ziņoja, ka lielākā daļa Simsona vadītās komisijas pārstāvju atceras protokola sagatavošanas un parakstīšanas gaitu. Šī komisija bija atbildīga par VDK likvidāciju un tās arhīvu pārņemšanu. Tā laika liecinieki uzskata, ka protokols nekad nav bijis slepens un tas nav paredzējis nekādas privilēģijas, bet tikai pasargājis bijušos VDK darbiniekus no prettiesiskas izrēķināšanās. Jau arī ziņots, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputātu vidū nav vienprātības par protokola juridisko statusu un komisijas turpmākās pastāvēšanas nepieciešamību. Deputāti Lagzdiņš, Muciņš un Romāns Mežeckis uzskata, ka komisijai savs darbs būtu jāizbeidz un jāgatavo galaziņojums. Savukārt komisijas priekšsēdētājs Juris Dobelis, kā arī deputāti Rišards Labanovskis un Ingrīda Ūdre vēl vēlas turpināt izmeklēšanu un aptaujāt vairāk cilvēku. Komisija pēc ilgiem strīdiem arī nolēmusi lūgt Saeimas Juridisko biroju un Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti sniegt atzinumu par protokola juridisko statusu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu