"Standard & Poor's" palielina Latvijas attīstības prognozi .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Standard & Poor's" palielinājusi Latvijas reitingam noteikto attīstības prognozi ilgtermiņa aizdevumiem ārvalstu valūtā no stabilas uz pozitīvu.

Savukārt "Standard & Poor''s" Latvijai piešķirtie reitingi nav mainīti. Ilgtermiņa aizdevumiem ārvalstu valūtā saglabāts BBB, bet ilgtermiņa aizdevumiem vietējā valūtā ir A-. "Man ir patiess prieks, ka tāda respektabla aģentūra kā "Standard & Poor''s" ir uzlabojusi Latvijas reitinga nākotnes vērtējumu. Turklāt pozitīvu nākotnes vērtējumu jau iepriekš bija sniegusi arī otra aģentūra "Fitch IBCA". Tas apliecina valsts ekonomiskās attīstības stabilitāti, kā arī valdības politikas pareizās nostājas, radot labvēlīgu vidi attīstībai," uzskata finansu ministrs Gundars Bērziņš. Viņš norādījis, ka Latvijai ir jāturpina stabilas un konservatīvas finansu politikas realizācija. "Esmu pārliecināts, ka pozitīvais nākotnes vērtējums ir reāls pamats, kas ļauj cerēt uz Latvijas reitinga palielināšanu nākotnē," pauda ministrs. Viņš arī uzsvēris, ka šis ir pozitīvs Latvijas attīstības vērtējums no malas un ir pretējs tam, kā par Latvijas situāciju izsakās dažas augstas amatpersonas valsts iekšienē - "ir jāgrib un jāspēj redzēt arī labo Latvijas attīstībā. Noliegt visu pozitīvo un apliet valsti ar dubļiem ir vieglākais, ko darīt augstiem vīriem, bet arī sliktākais valsts prestižam. Taču labs vērtējums no starptautiskas, respektablas aģentūras apliecina - kaut gan bada dzeguzes kūko, valsts turpina attīstīties". "Standard & Poor''s" norāda, ka pozitīvais nākotnes vērtējums atspoguļo Latvijas valdības pēdējo gadu veiksmīgos centienus samazināt ārējo faktoru negatīvo ietekmi uz valsts ekonomiku un veiksmīgās tirgus ekonomikas reformas. Kredītreitingu aģentūra norāda uz Latvijas labajiem finansu rādītājiem, piemēram, valsts parāds 2001.gada beigās sagaidāms mazāks nekā 20% no iekšzemes kopprodukta (IKP), valstī saglabājas stabila valūta un zema inflācija. Veiktās strukturālās reformas ir nostiprinājušas valsts ekonomiku, ko apliecina tās straujā atgūšanās pēc Krievijas krīzes, norāda "Standard & Poor''s". Notiekošās reformas kopā ar virzību uz Eiropas Savienību rada pamatu tālākam IKP pieaugumam vidējā termiņā 5-6% robežās gadā. "Standard & Poor''s" sagaida, ka piesardzīgā ekonomiskā politika valstī turpināsies neatkarīgi no 2002.gadā paredzētajām parlamenta vēlēšanām. Kā negatīvos faktorus "Standard & Poor''s" izceļ Latvijas jūtīgumu pret ārējo faktoru ietekmi un relatīvi lielo kārtējo maksājumu konta deficītu. Jūlija vidū starptautiskā reitingu aģentūra "Fitch" paziņoja, ka palielinājusi Latvijas reitingam noteikto attīstības prognozi no stabilas uz pozitīvu. Arī "Fitch" Latvijai piešķirtie reitingi netika mainīti - ilgtermiņa reitings aizdevumiem ārvalstu valūtā saglabāts BBB, bet īstermiņa - F3. Ilgtermiņa aizdevumu vietējā valūtā "Fitch" reitings ir A.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu