Lietuvas gaisa kuģotāji sasniedz rekordu Latvijā (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mērojot aptuveni 350 kilometru garu ceļu no Lietuvas pilsētas Druskininkiem līdz Latvijas Tukumam, gaisa balonā pavadot vairāk nekā deviņas stundas, divi lietuvieši sasnieguši savas valsts rekordu gaisa balonu pārlidojumā bez nosēšanās.

Pāri Zemgalei trešdienas pēcpusdienā varēja vērot lidojam lietuviešu Vitauta Samarina un Vlada Vitkauska vadītu gaisa balonu – abi kaimiņvalsts piloti par godu savas valsts neatkarības dienai vēlējās sasniegt Lietuvas rekordu. Viņiem tas arī izdevās – nolidot bez nosēšanās 9 stundas un 23 minūtes, kopā veicot aptuveni 350 kilometru. V. Samarins Neatkarīgajai stāsta, ka lidojumus ar gaisa balonu pieredzējušie piloti veic ik gadu šajā laikā, taču ne tik apjomīgus. "Šoreiz vēlējāmies, lai tas būtu īpašs lidojums, un mums tas arī izdevās. Izlidojot no Druskininkiem, laika apstākļi bija ļoti labvēlīgi, un viss notika kā iecerēts. Savukārt ielidojot Latvijā, laiks kļuva mazliet nelabvēlīgāks – parādījās bieza migla. Pieļauju, ka ar sarūpētajām rezervēm mēs būtu varējuši nolidot vēl vismaz stundu, taču laika apstākļu dēļ to izvēlējāmies nedarīt un piezemējāmies 10 kilometru no Tukuma – Jaunsātu pagastā, mājās Ozoliņi," stāsta V. Samarins.

Visu ceļu pie gaisa balona bija piestiprināts Lietuvas valsts karogs, kuram bija īpaša simboliska nozīme. "Tas bija tas pats karogs, kas Viļņā virs galvenās pārvaldes ēkas plīvoja neatkarības atgūšanas laikā. Tolaik bija spēcīgs vējš un karogs tika pamatīgi sapluinīts, taču tam ir vēsturiska nozīme, un visu šos gadus tas glabājās pie kāda Lietuvas pianista, kurš uz šo lidojumu mums to atvēlēja," stāsta pilots, piebilstot, ka, ielidojot Latvijā, pie gaisa balona tika izkārts arī neliels mūsu valsts karogs.

V. Samarina pilota stāžs ir 500 lidojuma stundu, un profesionāli šai jomai viņš pievērsies pirms sešiem gadiem.

Lidojumu nedaudz apgrūtināja tas, ka tika šķērsota valstu robeža. Tas notika Žagares apkaimē, un, lai gan paši piloti atzīst, ka lidojuma plāns pirms tam ticis saskaņots, izrādījās, ka tomēr nav nokārtota visa nepieciešamā dokumentācija. Tukuma Imigrācijas nodaļas robežsargiem par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu nācās pat noformēt administratīvā pārkāpuma protokolu.

Valsts robežsardzes Preses un sabiedrisko attiecību dienesta galvenā inspektore Inese Bērziņa Neatkarīgo informē, ka Lietuvas piloti bija darījuši visu iespējamo, lai lidojums būtu likumīgs, taču nezināšanas dēļ formalitātes nebija nokārtotas līdz galam. "Par nelikumīgu robežšķērsošanu draud brīdinājums vai naudas sods, taču šajā gadījumā visticamāk tas būs brīdinājums, jo pārkāpums netika veikts tīšuprāt."

Tomēr, neraugoties uz šo nepatīkamo atgadījumu, abi Lietuvas piloti ir pateicīgi mūsu valsts robežsargiem par atsaucību un palīdzību, lai lidojums sekmīgi noslēgtos.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu