Izraēlas armija sāk ebreju kolonistu piespiedu izvešanu no Gazas

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izraēlas armija trešdien sāk operāciju ebreju kolonistu izvešanai no Gazas sektora piespiedu kārtā, jo pusnaktī beidzās termiņš brīvprātīgai aiziešanai no ebreju apmetnēm. Otrdienas vakarā lielākajā ebreju apmetnē Nevedekalimā iegāja vairāk nekā tūkstotis Izraēlas armijas karavīru, dodoties apmetnē no mājas uz māju, lai pēdējā brīdī mēģinātu pārliecināt kolonistus tomēr doties prom.

Pēc noteiktā termiņa paiešanas Nevedekalimā atlikušo kolonistu noskaņojums no dusmām vērtās izmisumā, un daži kolonisti piekāpās, ar karavīru palīdzību sākot iekraut savas mantas konteineros. Izraēlas armija trešdienas rītā sāka piespiedu evakuāciju no ebreju apmetnēm Gazas sektorā. Izraēlas karavīri Nevedekalimas apmetnē sāka apstaigāt mājas, liekot iedzīvotājiem tās pamest un paskaidrojot, ka viņu mantas tiks izvestas vēlāk. Kā novēroja žurnālisti, vairākus cilvēkus karavīri aiznesa ar varu. Apmetnē tiek vajāti arī nelikumīgi iekļuvušie protestētāji. Tajā pašā laikā vairāki simti evakuācijas pretinieku iebarikādējušies apmetnes galvenajā sinagogā. Lielākā daļa no viņiem ir pusaudži, kas apmetnēs pēdējās nedēļās iekļuvuši nelikumīgi, lai mēģinātu bloķēt Izraēlas aiziešanu no Gazas sektora. Izraēlas armija otrdienas vakarā paziņoja, ka Nevedekalimas evakuācija tiks pabeigta nākamo 24 stundu laikā. Naktī karavīri atturējās lietot fizisku spēku pret kolonistiem, taču gaidāms, ka no rīta apmetnē nu jau nelikumīgi palikušie kolonisti tiks izvesti ar varu. Trešdienas rītā uz galveno robežas šķērsošanas punktu Guškatifas apmetņu blokā izbrauca vairāk nekā simts Izraēlas armijas transportlīdzekļu - traktori, kravas automašīnas, armijas buldozeri un ar karavīriem pilni autobusi. Konvoju aizturējuši aptuveni 50 protestētāji, kas bloķējuši ceļu uz apmetni. Izraēlas armija un policija atbrīvo ceļu, velkot prom demonstrantus. Tajā pašā laikā Ganeitalas apmetnes iedzīvotāji ar armiju vienojušies, ka karavīri līdz trešdienas pusdienlaikam vēl ļaus kolonistiem pamest mājas brīvprātīgi. Četras no 21 ebreju apmetnes okupētajā Gazas sektorā ir evakuētas, jo to iedzīvotāji ir atstājuši tās brīvprātīgi, trešdien paziņoja Izraēlas amatpersonas. Pēc amatpersonu teiktā, šo četru apmetņu iedzīvotāji atstājuši savus mājokļus līdz pusnaktij, kad beidzās brīvprātīgās evakuācijas pēdējais termiņš, jo nevēlējās pakļauties piespiedu evakuācijai. Armija pirms tam paziņoja, ka viena apmetne esot pilnībā evakuēta, taču nav skaidrs, vai pārējās trijās vēl nav palikuši iedzīvotāji. Četras minētās apmetnes bija mazas, un tajās arī netika gaidīta pretošanās evakuācijai. Citās Gazas sektora apmetnēs sagaidāma spēcīga ebreju ultranacionālistu pretošanās, jo viņi apgalvo, ka viņiem pēc Bībeles esot tiesības uz šo zemi. Armija pirmdien paziņoja, ka divas no četrām evakuācijai paredzētajām apmetnēm Jordānas upes rietumkrastā ir atstātas brīvprātīgi. Šī ir Izraēlas pirmā aiziešana no teritorijām, kurās palestīnieši vēlas dibināt savu valsti. Izraēlas laikraksts "Ha''aretz" ziņo, ka 832 no Gazā dzīvojošajām 1550 ģimenēm jau ir devušās projām. Saskaņā ar Izraēlas armijas aprēķiniem Gazas sektorā ir palikusi aptuveni puse no šajās apmetnēs dzīvojušajiem 8500 kolonistu. Izraēlas armija plāno Gazas sektora 21 apmetnes evakuēšanu pabeigt desmit dienu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu