Irāna noraidījusi Eiropas Savienības priekšlikumu projektu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Irānas ārlietu ministrs Kamals Harazi noraidījis Eiropas Savienības (ES) "trijnieka" - Lielbritānijas, Francijas un Vācijas - priekšlikumus Irānas kodolprogrammas problēmu atrisināšanā.

"Tā kā tiek ignorētas Irānas tiesības bagātināt urānu un veikt pilnu kodolciklu, mēs noraidām ES piedāvāto priekšlikumu paketi," teikts svētdien publicētajā Harazi paziņojumā. Pēc viņa vārdiem, "mēs pieprasām ievērot mūsu tiesības un kā pirmo soli esam nolēmuši atsākt darbu Isfahānas kodolcentrā." Vienlaikus Irānas ārlietu resora vadītājs apliecināja gatavību turpināt sarunas ar Eiropas "trijnieku" un teica, ka "no šīs dienas un turpmāk visas darbības būs atkarīgas no Eiropas Savienības, taču neviens nedrīkst ierobežot Irānas likumīgās tiesības apgūt mierīgas kodoltehnoloģijas". Kā uzskata vietējie speciālisti, Eiropa tagad varētu pieprasīt sasaukt Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) ārkārtas sēdi un mēģināt izdarīt spiedienu uz Irānu, lai pārliecinātu to neatsākt darbus Isfahānā. Nav izslēgts, ka IAEA Direktoru padomes sēdē, kas paredzēta 10.augustā Vīnē, Irānai tiks noteiktas attiecīgās sankcijas. Savukārt Teherāna paziņojusi, ka darbu atsākšana Isfahānas kodolcentrā nenozīmē, ka tā izstājas no urāna bagātināšanas moratorija, jo minētajā centrā urānu saturošā rūda tiek pārstrādāta urānā nevis bagātināta. Taču, ja Vīnē tiks noteiktas sankcijas pret Irānu, tā varētu atsākt arī urāna bagātināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu