Britu zemūdens robots izglābj krievu jūrniekus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šorīt pulksten 6.25 pēc Latvijas laika nogrimusī krievu minizemūdene AS – 28 pacēlusies no jūras dzelmes un uzpeldējusi pie glābšanas kuģa “Alages” sāniem. Troses, kurās bija sapinies batiskafs, veiksmīgi pārgriezis britu zemūdens robots “Scorpio”, informēja Krievijas Jūras spēku galvenā štāba priekšnieka vietnieks admirālis Vladimirs Pepeļajevs.

Viņš sacīja, ka visi septiņi zemūdenes apkalpes locekļi ir dzīvi un paši bez citu cilvēku palīdzības pametuši batiskafu. Jūrnieku pašsajūta esot normāla un tagad viņi ir ceļā Petropavlovskas–Kamčatkas kara hospitāli. Nopietna medicīniskā palīdzība zemūdenes AS–28 apkalpei nebūs vajadzīga, sacīja Pepeļajevs. “Pagaidām mediķi vēl nav izmeklējuši cietušos jūrniekus, taču, spriežot pēc viņu izskata, nopietnām veselības problēmām nevajadzētu būt,” sacīja Jūras spēku štāba priekšnieks. Pulksten 7.30 pēc Latvijas laika glābšana oficiāli pabeigta. Sākotnēji ziņots, ka zemūdene AS-28 ceturtdien mācību laikā Birjuzovajas līcī sapinusies zvejas tīklos, taču vēlāk apgalvots, ka batiskafs aizķēries krasta apsardzes sonārās sistēmas antenas kabeļos. Antena bija nostiprināta ar 60 tonnu smagu enkuru, kas batiskafu noturēja 190 metru dziļumā. Lielā dziļuma dēļ apkalpe nevarēja batiskafu atstāt un uzpeldēt. Zemūdens gūstā krievu jūrnieki atradās gandrīz trīs diennaktis. Vladimirs Pepeļajevs izteicis pateicību ārvalstu kolēģiem, kuri piedalījušies jūrnieku glābšanā Beringa jūrā. Savukārt, atbildot uz jautājumu par lielākajām grūtībām, ar kurām bija jāsaskaras glābšanas darbu veicējiem, militārpersona norādīja, ka batiskafs bija sapinies vairākos tīklos un zemūdens robotam “Scorpio” nācās sameklēt un pārgriezt arī divas troses. Tikai pēc tam zemūdene spēja uzpeldēt. Pinot to laukā no trosēm un zvejas tīkliem, glābšanas darbi ieilguši un pilnībā pabeigti tikai ap plkst. 6.15 pēc Latvijas laika. Glābšanas hronoloģija Britu zemūdens robota “Scorpio” nolaišana ūdenī notiek plkst. 1.25 pēc Latvijas laika. Plkst. 1.43 videokameras starmešu gaismā pamana nogrimušo krievu zemūdeni. Plkst.1. 40 zemūdenes AS-28 apkalpei dots rīkojums gatavoties avārijas izniršanai. Jūrnieki apstiprina, ka saņēmuši šo ziņojumu. Plkst. 2.05 “Scorpio” sāk griezt metāla troses, kurās sapinies krievu batiskafs AS-28. Tomēr britu robotam rodas tehniskas problēmas, kuru dēļ to atkal jāizceļ no ūdens, lai veiktu nelielu remontu. Kļūme ātri tiek novērsta, un “Scorpio” turpina darbu. Ap plkst. 4.35 trose ir pārgriezta un batiskafu sāk atbrīvot arī no zvejas tīklu gabaliem. Uz minizemūdenes virsmas vēl atrodas metināšanas laikā sakausētie tīklu fragmenti, kas var traucēt tā avārijas izniršanu. Līdzko batiskafs ir pilnībā atbrīvots, tas paceļas virs ūdens.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu