Policijas organizācija iesaka šaut pašnāvniekiem spridzinātājiem galvā (1)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starptautiska policijas vadītājus pārstāvoša organizācija paplašinājusi tiesības lietot nāvējošu spēku, instruējot policistus šaut iespējamiem pašnāvniekiem spridzinātājiem galvā, ceturtdien vēsta laikraksts "The Washington Post".

Starptautiskā Policijas vadītāju asociācija izplatīja jaunas instrukcijas saviem 20 000 locekļu aptuveni divas nedēļas pirms tam, kad britu policisti nošāva brazīliešu elektriķi, kļūdaini noturot viņu par pašnāvnieku spridzinātāju, raksta avīze. ASV tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem agrāk parasti bija ļauts lietot nāvējošu spēku tādos gadījumos, kad draudēja tiešas briesmas dzīvībai. 27 gadus vecais Žans Šarls di Menezišs tika nogalināts 22.jūlijā Londonas metrostacijā, policijai kļūdaini uzskatot viņu par pašnāvnieku spridzinātāju. Kā raksta "The Washington Post", asociācija jaunas instrukcijas policistu rīcībai, saskaroties ar pašnāvnieku spridzinātāju, izplatīja pēc 7.jūlijā notikušajiem sprādzieniem Londonas metro un autobusā, kuros gāja bojā 56 cilvēki, ieskaitot četrus spridzinātājus. Instrukcija iesaka, ja ir nepieciešams lietot nāvējošu spēku, lai apturētu cilvēku, kurš atbilst noteiktas izturēšanās profilam, policistam ir jātēmē galvā. Mērķis ir nogalināt aizdomās turēto uz vietas, lai viņš nevarētu iedarbināt ķermenim piestiprināto bumbu, raksta avīze. Starp asociācijas nosauktajām iespējamā spridzinātāja pašnāvnieka pazīmēm ietilpst bieza mēteļa valkāšana siltā laikā, mugursoma ar izvirzījumiem vai vadiem, nervozitāte, pārmērīga svīšana un izvairīšanās no acu kontakta. Kā raksta "The Washington Post", jaunā instrukcija arī norāda, ka draudiem nav jābūt tiešiem, kā tradicionāli tiek mācīts, policistam ir jābūt tikai "pietiekamam pamatojumam", ka aizdomīgā persona var uzspridzināt bumbu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu