Sprādzienā Kerbelā bojāgājušo skaits sasniedzis 70 cilvēku

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdien Musajibas pilsētā netālu no Kerbelas kāds pašnāvnieks uzspridzināja degvielas cisternu pārpildīta dārzeņu tirgus rajonā, un teroristu tīkls "Al Qaeda" brīdina, ka vardarbība turpināsies.

Sprādzienā bojāgājušo skaits palielinājies līdz 70, bet ievainoto - līdz 95 cilvēkiem, ziņo mediķu pārstāvji. Sprādziens nogranda netālu no šiītu mošejas un bija visnāvējošākais pašnāvnieku uzbrukums kopš aprīļa beigām, kad pie varas nāca šiītu vadītā valdība. "Al Qaeda" paziņojusi, ka pašnāvnieku ofensīvas mērķis esot ieņemt Bagdādi. Daži cilvēki traucās uz notikumu vietu un atklāja, ka ir zaudējuši savus tuviniekus. "Pēc sprādziena es atradu sava dēla galvu, taču nevarēju atrast viņa ķermeni," par savu 18 gadus veco dēlu teica Mohsens Jasims. "Al Qaeda" iedvesmo spridzinātājus pašnāvniekus visā arābu pasaulē, lai izvērstu "svēto karu" Irākā. Tā uzņēmusies atbildību par pašnāvnieku rīkotajiem sprādzieniem un brīdina, ka vardarbība turpināsies. Pagaidām gan nekas neliecina, ka "Al Qaeda" kaujinieki būtu pārņēmuši savā ziņā kādu pilsētas daļu, taču asiņainie sprādzieni ir atgādinājums valdībai, ka tai vēl daudz jādara, lai izskaustu šādus uzbrukumus. Kaut arī Irākas amatpersonas ir optimistiski noskaņotas par saviem drošības spēkiem, ASV aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds teicis, ka varētu būt vajadzīgi 12 gadi lai pilnībā likvidētu sunnītu sacelšanos, kuri apņēmušies gāzt šiītu vadīto valdību. Diplomātiskajā frontē pirmo reizi pēc vairākiem desmitiem gadu Irānā vizītē ieradies Irākas premjerministrs Ibrahims Džaafari. Viņa vizīti uzskata par vēsturisku iespēju uzlabot attiecības ar valsti, ar kuru Irāka astoņus gadus karoja Sadama Huseina valdīšanas laikā. Tomēr pārāk strauja tuvināšanās var atsvešināt gan ASV, gan Irākas sunnītus, kuri ar aizdomām raugās uz Džaafari vadītās šiītu valdības sakariem ar Irānu. "Mēs uzskatām Irāku par saviem brāļiem," žurnālistiem Teherānā paziņoja Irānas viceprezidents Mohamads Reza Arefs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu