Vēršas pret vēršu spīdzināšanu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar raķetes šāvienu no balkona pilsētas centrālajā laukumā vakar Pamplonā sākās deviņas dienas ilgās svinības, kas tiek rīkotas par godu Spānijas ziemeļu pilsētas patronam Svētajam Ferminam un kurās notiek slavenās skriešanās ar vēršiem.

18. gadsimtā iedibinātā tradīcija piesaistījusi ne tikai interesentu, bet arī daudzu dzīvnieku tiesību aktīvistu uzmanību. Aptuveni 700 dzīvnieku tiesību aizstāvji, no kuriem daļa ģērbusies tikai apakšveļā, dienu pirms oficiālās svinību atklāšanas izgāja Pamplonas ielās Spānijā, nosodot ikgadējo vēršu skriešanās festivālu, kas sākās vakar un norisināsies līdz 14. jūlijam. "Spīdzināšana nav nedz māksla, nedz kultūra", "Vēršiem – jā, vēršu cīņām – nē!" – tie ir tikai daži saukļi, kas bija rakstīti uz gājiena dalībnieku sagatavotajiem plakātiem. Protestētāju vēlme atkailināties pilnībā, lai tādā veidā pievērstu pēc iespējas lielāku sabiedrības uzmanību dzīvnieku spīdzināšanas problēmai, atdūrās pret pilsētas vadības aizliegumu, ziņo aģentūra Efe. "Cilvēki, kas skrienas ar vēršiem, gūst adrenalīnu," aģentūrai Bloomberg sacīja informātikas skolotājs Žans Luks Segapeli (38). "Mums ir tā pati bauda, tikai bez bailēm. Tas ir civilizētāk," piebilda protesta akcijas dalībnieks . "Vēršu sacīkstes ir viens no pēdējiem publiskajiem festivāliem pasaulē, kurā vērojama tīra vardarbība," Reuters citē kāda Austrālijas vetārsta teikto. Organizācija Cilvēki par ētisku attieksmi pret dzīvniekiem pieprasījuši pilnīgu šīs tradīcijas aizliegumu. No ceturtdienas seši 600 kilogramu smagi vērši katru rītu astoņas dienas tiks palaisti vecpilsētas šaurajās ielās. Pārgalvīgi vīrieši, kuriem rokās ir tikai salocītas avīzes, skrien līdzās dzīvniekiem, kas tiek dzīti uz arēnu, kur tos vakarā nogalinās vēršu cīņās. Sagaidāms, ka Pamplonā, kurā ir 180 tūkstoši iedzīvotāju, šogad ieradīsies aptuveni pusotrs miljons viesu no visas pasaules. Vēršu skriešanās sacīkstes īpašu popularitāti iemantojušas kopš 1926. gada, kad tās padarīja slavenas rakstnieks Ernests Hemingvejs, atspoguļojot romānā Un saule lec.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu