Discovery startēs 13. jūlijā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kaut gan šīs nedēļas sākumā eksperti konstatēja, ka ASV daudzkārt izmantojamā kosmosa kuģa Discovery sagatavošanā startam nav ņemti vērā visi drošības apsvērumi, kas atkājušies pēc šā kuģa līdzinieka Columbia katastrofas, tā lidojums noteikts uz 13. jūliju.

Paredzēts, ka kosmosa kuģis, kura starts šopavasar jau divreiz atlikts drošības apsvērumu dēļ, šajā dienā dosies 13 dienu misijā, kuras laikā apmeklēs Starptautisko kosmisko staciju (SKS), paziņojusi ASV nacionālā aeronautikas un kosmisko pētījumu pārvalde (NASA). Daudzkārt izmantojamo kosmosa kuģu (saukti arī par šatliem jeb atspoles tipa kuģiem) programmas vadītājs Bils Parsons informējis, ka kuģis jau novietots starta laukumā 39B, kas atrodas Kenedija vārdā nosauktajā kosmisko pētījumu centrā Kanaveralas ragā Floridas štatā. Principā kuģis jau esot gatavs startam, inženieri veicot pēdējās pārbaudes, notiek kravas uzpildīšana, viņš sacījis. Paredzēts, ka misijas laikā kuģis ar septiņiem apkalpes locekļiem (pieci amerikāņi, autrālietis un japānis) nogādās kosmosa stacijā 15 tonnas kravas. Komandai paredzētas trīs iziešanas atklātā kosmosā – viena no tām domāta, lai salabotu salūzušo SKS žiroskopu, citas laikā tiks rūpīgi pērbaudīts šatls, lai pārliecinātos, ka pacelšanās laikā nav bojāts tā apšuvums. Jāatgādina, ka tieši siltumizolācijas bojājums, kas notika starta laikā, tiek uzskatīts par galveno Columbia katastrofas iemeslu. Šis šatls 2003. gada 1. februārī aizdegās nolaišanās laikā, ieejot Zemes atmosfērā, un bojā gāja visi septiņi astronauti. Pēc traģiskās avārijas atspoles tipa kosmosa kuģu lidojumi tika apturēti, lai NASA varētu noskaidrot avārijas iemeslus un darīt visu, lai nepieļautu līdzīgus incidentus nākotnē. Tomēr arī tagad ne visi speciālisti ir pārliecināti, ka lidojums būs drošs. Darba grupa, ko vada bijušie astronauti Tomass Stafords un Ričards Kovi, šīs nedēļas sākumā savā galējā ziņojumā apgalvoja, ka Discovery lidojuma sagatavotājiem izdevies izpildīt tikai 12 no 15 prasībām, kas tika izvirzītas pēc rūpīgas Columbia katastrofas apstākļu izmeklēšanas. Vēl joprojām nevar izslēgt iespēju, ka starta laikā no degvielas tvertnes atraujas siltumizolācijas un ledus gabali, kas spēj sabojāt kosmosa kuģa apšuvumu un novest pie tā bojāejas. NASA nav spējusi izpildīt rekomendācijas radīt iespējas veikt ārkārtas kosmosa kuģa remontu orbītā, tāpat šis resors atteicies no plāniem nostiprināt kuģu termoizolāciju sakarā ar plānoto to lidojumu pārtraukšanu 2010. gadā. NASA jaunais direktors Maikls Grifins iepriekšējā nedēļā atzina, ka saglabājas katastrofālu bojājumu risks Discovery starta laikā. Tomēr viņš norādīja, ka inženieriem izdevies ievērojami samazināt draudus, ko kosmosa kuģim rada atlūzas starta laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu