Igaunijas pilsētā Tartu sākas starptautiskās Hanzas dienas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Igaunijas pilsētā Tartu sāksies starptautiskās Hanzas dienas, kurās piedalīsies arī četras senās Hanzas savienības kādreizējās dalībnieces - Valmiera, Cēsis, Limbaži un Straupe.

No visām pašvaldībām uz Tartu dosies oficiālās delegācijas. No Limbažiem uz Hanzas dienām dosies arī senās mūzikas spēlmaņi un rotkaļi. Valmieras pārstāvji līdzi ņems pilsētas simboliku un informatīvos materiālus. Cēsu domē aģentūra LETA uzzināja, ka visas Hanzas pilsētas veidos kopēju 50 kvadrātmetru lielu stendu, uz tā aizmugurējās sienas audekla būs Latvijas karte ar Hanzas pilsētām. Cēsis informēs Hanzas dienu apmeklētājus par tūrisma iespējām, kā arī aicinās uz Cēsu astoņsimtgades pasākumiem 2006.gadā. Audēju darbnīca "Vēverīšas" kuplinās stendu ar tautas daiļamata mākslas darbiem. Svētku viesiem būs iespēja baudīt latviešu maizi, medu un alu. Kā aģentūra LETA uzzināja Valmieras domē šodien notiks svētku atklāšanas ceremonija, savukārt piektdien - dažādi semināri par novatoriskiem risinājumiem Hanzas pilsētās, sadarbību starp Hanzas pilsētām, to lomu Hanzas kustības uzturēšanā. Būs arī Eiropas kultūras žurnālistu seminārs. Hanzas dienās Tartu laukumos varēs redzēt plašu kultūras programmu, darbosies mākslas un amatniecības darbnīcas, būs bruņinieku turnīrs, norisināsies jauniešu Hanzas karnevāls, Hanzas pilsētu komandu sacensības airēšanā, folkmūzikas koncerti un citi pasākumi. Naktī uz sestdienu notiks Lieliskā mākslas nakts ar uguns skulptūrām uz Emajogi upes, akrobātu un žonglieru priekšnesumiem, jauniešu performanču izrādīšanu. Savukārt svētdien, 3.jūlijā, svētku beigās notiks ekumenisks dievkalpojums Sv.Jāņa baznīcā un citi sarīkojumi. Hanzas savienība bija viduslaiku pilsētu apvienība ar ietekmi tirdznieciskajā un sociālajā dzīvē Ziemeļeiropā un Centrāleiropā. 1980.gadā atjaunotajā Hanzā ietilpst 208 pilsētas no 17 Eiropas valstīm. Latviju pārstāv astoņas pilsētas: Valmiera, Rīga, Cēsis, Koknese, Limbaži, Ventspils, Straupe un Kuldīga.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu