Atrasts aukstā kara laikā bojāgājušās zviedru lidmašīnas vraks (3)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kāda privāta glābšanas kompānija noteikusi vietu, kur atrodas Zviedrijas gaisa kara spēku lidmašīna, ko aukstā kara laikā virs Baltijas jūras notrieca padomju iznīcinātāji, otrdien ziņoja Zviedrijas televīzija. Divmotoru lidmašīna "Catalina" tika notriekta 1952.gada 16.jūnijā netālu no Zviedrijas austrumu piekrastes, kad tā meklēja iespējamos dzīvus palikušos no zviedru izlūklidmašīnas, kas bija pazudusi virs Baltijas jūras trīs dienas iepriekš.

Dokumentālajā lentē, ko Zviedrijas sabiedriskā televīzija SVT pārraidīs šo ceturtdien, "Catalina" atrasta 100 metru dziļumā. Vraks esot diezgan labā stāvoklī, taču tas atrodas 22 kilometrus uz austrumiem no vietas, kas minēta oficiālajos katastrofas izmeklēšanas dokumentos. Kā uzskata izmeklētāji, militārās aprindas un valdība vēlējās pierādīt, ka lidmašīna atrodas tālāk no toreizējo padomju Baltijas republiku piekrastes. Tas būtu atspēkojis padomju varas iestāžu apgalvojumus, ka "Catalina" pārkāpusi PSRS gaisa telpu. Navigācijas iekārtas toreiz nebija tik precīzas kā tagad. Izlūklidmašīnas pazušana bija noslēpumā tīta daudzus gadus. Vairāk nekā 40 gadus Zviedrija apgalvoja, ka lidmašīna "DC-3" esot veikusi treniņlidojumu, bet beidzot atzina, ka tā izspiegojusi padomju radiolokācijas iekārtas Baltijas republikās. Aukstā kara laikā Zviedrija oficiāli bija neitrāla valsts, taču tā sadarbojās ar NATO. Padomju Savienība atzina, ka tā notriekusi lidmašīnu "Catalina", jo tā esot pārkāpusi PSRS gaisa telpu. Līdz 1991.gadam Maskava klusēja par "DC-3", līdz iznīcinātāja pilots pateica kādam zviedru diplomātam, ka viņš notriecis izlūklidmašīnu. Izlūklidmašīnas vraks tika atrasts pagājušajā gadā un izcelts martā. Speciālisti patlaban pēta "DC-3" vraku, lai identificētu astoņu vīru apkalpes mirstīgās atliekas. Lidmašīnas "Catalina" apkalpe izglābās avārijā, un to uzņēma kāds Rietumvācijas kuģis. Pagaidām nav zināms, vai militārais resors plāno izcelt notriekto lidmašīnu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu