ES komisāra kandidatūras izvirzīšanai nav vajadzīgs publisks akcepts (129)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas komisāra kandidāta izvirzīšana ir politisks lēmums un tam nav vajadzīgs publisks akcepts, šodien žurnālistiem sacīja Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, komentējot Saeimas priekšsēdētājas Ingrīdas Ūdres (ZZS) izvirzīšanu komisāres amatam. "Tā ir politiska nominācija," sacīja prezidente.

"Procedūra (..) eirokomisāra izvēlei nav tāda, lai kādā no valstīm tiktu pieprasīts, ka komisārs vispirms saņemtu (..) publisko akceptu un notiktu (..) referendums, kas viņu apstiprina sabiedrības acīs, un tikai pēc tam viņš tiek izvirzīts," sacīja Vīķe-Freiberga, uzsverot, ka ir "tieši otrādi". "Tā ir politiska nominācija," sacīja prezidente. Viņa norādīja, ka Eiropas demokrātiskā prakse un visu valstu apstiprināta pozīcija piešķir Eiropas Komisijas (EK) vadītājam lielu, autoritatīvu lomu - komisijas izveidošanu. Savukārt atsevišķo valstu izvirzītās kandidatūras nosaka politiska izvēle. "Komisija ir komanda, kurai jāstrādā ļoti ciešā sadarbībā, personības elements šeit spēlē ļoti lielu lomu," teica prezidente. Vīķe-Freiberga atgādināja, ka, Einara Repšes (JL) valdības laikā pirmo reizi izvirzot darbam komisijā Latvijas pārstāvi Sandru Kalnieti, EK prezidents Romano Prodi īpaši lūdzis, lai kandidāta nominēšana notiktu diskrēti un lai ļautu EK iepriekš izvērtēt kandidātus un, iespējams, no kāda atteikties. Pēc prezidentes vārdiem, procedūra pēc savas būtības ir tāda, lai nenotiktu publiskas debates, milzīga ažiotāža, politisku partiju strīdi un kandidātu salīdzināšana. "Tā doma ir, lai viss notiktu pieklājīgi, diskrēti un korekti, un tādā gadījumā publiska apspriešana īstenībā nav nedz nepieciešama, nedz īsti vēlama," sacīja Vīķe-Freiberga. Vīķe-Freiberga ir pārsteigta par nevalstisko organizāciju, tostarp "Delnas", rīkotajiem piketiem pret Ūdres izvirzīšanu komisāres amatam. Viņasprāt, NVO, pieprasot tautas ievēlētam pārstāvim atkāpties no amata, "visrupjākajā veidā pārkāpj Satversmi un iejaucas politiskajā procesā". Nevalstiskajām organizācijām nav autoritātes un tiesību - ne juridiski, ne konstitucionāli to darīt, norādīja Valsts prezidente. "Iepriekšējā reizē mums bija vienas partijas premjers, kurš izvirzīja cilvēku, ko viņa partija atbalstīja un bija iecēlusi par ārlietu ministru - tā bija politiska izvēle, kas netika publiska debatēta," skaidroja prezidente. "Šoreiz ir cits premjers, kurš izvirza citu kandidātu, un nav nekādas būtiskas atšķirības - abos gadījumos pieņemts politisks lēmums un premjers uzņemas par to politisko atbildību," uzsvēra Vīķe-Freiberga. Kā ziņots, sabiedrība par atklātību "Delna", Eiropas kustība Latvijā (EKL) un klubs "Māja" rīkoja protesta akcijas pret premjera Induļa Emša (ZZS) lēmumu iecelt Eiropas komisāra amatā Ūdri. Emsis žurnālistiem iepriekš sacīja, ka protesta pasākums nav nopietns, tāpēc viņš kā Ministru prezidents to nekomentēs. Savukārt Ūdre norādīja, ka demokrātiskā valstī ikvienam ir tiesības paust savu viedokli, tajā skaitā rīkojot protesta akcijas.

Komentāri (129)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu