Maksas ceļi Latvijā? (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

11. jūnijā Luksemburgā Eiropas Transporta ministri pārrunāja aktuālus ES transporta politikas jautājumus, kā arī piedalījās debatēs par tiesību aktu projektu paketi autotransporta jomā. Sanāksmē piedalījās arī Ministru prezidenta biedrs Ainārs Šlesers, kas pilda satiksmes ministra pienākumus.

Līdzās direktīvas projektam par smagā transporta pārvietošanās ierobežojumiem nedēļas nogalēs ministri centās panākt vienošanos par tā saukto Eirovinjetes direktīvu, kas valstu atšķirīgo viedokļu dēļ nebija iespējams. Eirovinjete ir vienota sistēma, kas paredz maksu par infrastruktūras izmantošanu smagajiem transporta līdzekļiem uz tā sauktā Transeiropas ceļu tīkla. Ministru prezidenta biedrs pauda skaidri definētu Latvijas pozīciju, ka jāparedz obligāta kopēja maksas aprēķināšanas metodoloģija un iekasētajiem līdzekļiem jāatgriežas transporta infrastruktūras uzlabošanai un uzturēšanai. Tas nodrošinātu skaidru un caurspīdīgu sistēmu. Pretējā gadījumā valstu autopārvadātājiem jāsaskaras ar situāciju, kad atsevišķas valstis aprēķina un iekasē maksu pēc individuāliem un neskaidriem noteikumiem, tādā veidā uzliekot pārvadātājiem papildu finansiālu slogu. Līdzīgu viedokli pauda arī pārējās Baltijas valstis, citas ES perifērijas valstis, kā arī Eiropas Komisija. Ministri nolēma, ka jāturpina Eirovinjetes projekta izstrāde, lai drīzumā rastu līdzsvaru ES centrālo un perifērijas valstu starpā. Latvijai pieņemamā veidā tika panākts kompromiss par diviem tiesību aktiem sociālo jautājumu harmonizācijas un kontroles jomā autotransportā. Ministri politiski vienojās arī par diviem tiesību aktu projektiem jūras transportā – direktīvu par pasākumiem ostu drošības uzlabošanai, kā arī direktīvu par sankcijām kuģu izraisītā jūras piesārņojuma gadījumos, kas īpaši svarīga Latvijai, aizsargājot savu piekrasti no bīstamiem piesārņojumiem.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu