Drošībnieks Gulbis atvaļināts no dienesta NBS (26)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušais Saeimas un Valsts prezidenta Drošības dienesta virsnieks virsleitnants Edgars Gulbis pirms noteiktā laika atvaļināts no aktīvā dienesta Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS), informēja NBS komandiera personīgā štāba Preses un informācijas daļas virsnieks kapteinis Normunds Stafeckis.

Lēmums par Gulbja atvaļināšanu pieņemts saistībā ar dienesta izmeklēšanā konstatētajām nelikumīgajām darbībām.

Dienesta izmeklēšanas laikā secināts, ka Gulbis savās pašrocīgi rakstītajās autobiogrāfijās nav norādījis faktu par to, ka pirms iestāšanās dienestā ir tiesāts par tīša nozieguma izdarīšanu. Tāpat Gulbis ir sniedzis nepatiesas ziņas par savu vidējo izglītību. Arī dienesta gaitas izvērtēšanas un atestācijas materiālos nav norādīts, ka tajās iekļautā informācija par viņa vidējo izglītību ir nepatiesa, tādējādi apzināti maldinot bruņotos spēkus un slēpjot apstākļus, kas viņam liegtu pildīt profesionālo dienestu, informēja Stafeckis.

Izmeklēšanas atzinumā secināts, ka dienesta laikā Gulbis apzināti, ilgstoši un pastāvīgi pieļāvis likumu un citu normatīvo aktu pārkāpumus, kā arī vairākkārt veicis darbības, par kurām paredzēta pat kriminālatbildība.

Izmeklēšanas gaitā netika konstatēti gadījumi, kad Gulbis nebūtu pildījis viņam uzticētos dienesta pienākumus.

Tā kā dienesta izmeklēšanā tika izmantota informācija, kas iegūta no vairāku pret Gulbi ierosināto kriminālprocesu materiāliem, NBS plašāku informāciju bez procesa virzītāja atļaujas nesniedz.

Kā ziņots, izmeklēšana tika uzsākta pagājušā gada novembra vidū un to bija iecerēts pabeigt līdz šā gada janvāra vidum, taču objektīvai un pilnīgai Gulbja lietā atklāto faktu izmeklēšanai termiņš tika pagarināts līdz 7.februārim. Tieši pirms mēneša izmeklēšanas rezultāti tika iesniegti NBS komandierim atzinuma apstiprināšanai un lēmuma pieņemšanai par Gulbja turpmāko dienesta gaitu.

Dienesta laikā Gulbis ticis raksturots kā priekšzīmīgs karavīrs, iepriekš atzīmēja Stafeckis.

LETA jau ziņoja, ka patlaban apcietinātais Gulbis, kurš 2007.gada septembra beigās mīklainos apstākļos uz Salu tilta izkļuva no konvoja automašīnas un nonāca Daugavā, krāpnieciskās darbības sācis jau pusaudža gados, bijis notiesāts par dzīvokļu zādzībām un ir viltojis savas biogrāfijas datus - viņam nav pat vidējās izglītības un viņš, pretēji paša un tuvinieku apgalvojumiem, nekad nav dienējis padomju armijā, iepriekš paziņoja policijas amatpersonas.

Policija Gulbi sauc par blēdi un krāpnieku, norādot, ka slavenais literārais varonis Ostaps Benders salīdzinājumā ar viņu ir tikai zīdainis, savukārt pats Gulbis saistībā ar pret viņu it kā izdarītajiem cilvēktiesību pārkāpumiem vērsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā pret Latvijas valsti, mēģinot piedzīt no tās 200 000 latu.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks ģenerālis Dailis Lūks žurnālistus iepriekš informēja, ka Gulbis savas krāpnieciskās darbības sācis jau pusaudža vecumā, bet par septiņu dzīvokļu apzagšanu 1987.gadā notiesāts ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem.

1987.gada 27.februārī, kad Gulbim tika pasludināts spriedums par dzīvokļu apzagšanu, viņš bija tikai 16 gadus vecs, tādēļ sprieduma izpilde tika atlikta uz diviem gadiem. Toreizējā likumdošana paredzēja: ja šajā laikā netiek izdarīti citi pārkāpumi, no soda personu var atbrīvot, ja tā ir pirmā sodāmība. Pēc Lūka teiktā, 90.gadu sākumā Latvijā sākās vērienīgas izmaiņas jeb "juku laiki" un Gulbim ir izdevies pilnībā izvairīties no cietuma.

Noskaidrojies, ka Gulbja kartīte par viņa sodāmību ir pazudusi no IeM Informācijas centra datubāzes, un tiek veikta izmeklēšana, lai uzzinātu apstākļus apstākļus, kā tas varēja notikt.

Atklājies, ka Gulbis savulaik par nesekmību un stundu kavēšanu atskaitīts no Rīgas 17.profesionāli tehniskās skolas. Vēlāk viņš no Bauskas rajona Pilsrundāles vidusskolas direktora Aivara Indrikova iegādājies viltotu atestātu par vidējās izglītības beigšanu, ko tikai 2006.gada 4.septembrī iesniedzis NBS. Tagad policijā sākti divi kriminālprocesi - gan pret Gulbi, gan pret izglītības iestādes vadītāju saistībā ar viltotā dokumenta izdošanu, pirkšanu un tā izmantošanu nolūkā gūt sev labumu.

Lūks norādīja, ka izmeklēšana jāveic arī bruņotajos spēkos, lai noskaidrotu, kā cilvēks bez jebkādas izglītības varēja ieņemt tik augstu amatu un apmācīt citus sapiera mākslā.

Iepriekš Gulbja dzīvesbiedre Iveta Šteina masu medijiem stāstījusi, ka Gulbis dienējis padomju armijā un bijis pat Afganistānā. Sašutumu "par šādiem meliem" policijai izteikusi Afganistānas kara un citu militāro konfliktu veterānu asociācija, kas informējusi, ka Gulbis nekad nav bijis viņu kolēģis.

Policija kratīšanas laikā atsavinājusi "dažādas interesantas lietas", saistītas ar Gulbja viltoto biogrāfiju. Piemēram, atrastas samontētas fotogrāfijas, kurās Gulbis ar draugu it kā redzams Afganistānā. Atrasts arī viltots Goda raksts par teicamu dienesta pienākumu pildīšanu, ko parakstījis kādreizējais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs.

Šteina aģentūrai LETA sacīja, ka par policijas paziņojumiem ir šokēta, sīkāk gan nepaskaidrojot, vai viņa ir sašutusi par Gulbja krāpnieciskajām darbībām vai policijas sniegto informāciju. To, ka Gulbim tehnikuma laikā neesot gājis īpaši labi ar mācībām, Šteina zinājusi, bet sešu gadu kopdzīves laikā viņiem neesot bijušas konkrētas sarunas par izglītības iegūšanu vai dienestu armijā.

Kā ziņots, Gulbis patlaban tiek inkriminētas gan krāpnieciskas darbības, gan Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča automašīnas dedzināšanas mēģinājuma atbalstīšana. Vaškeviča apdraudējums tiek inkriminēta arī Gulbja draugam Raimondam Štālbergam, kurš patlaban tiek tiesāts arī par izspiešanu no Vaškeviča šķirtās sievas Ināras Vilkastes.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu