Jaundžeikars: situācija ar telefonu noklausīšanos ir nekontrolējama (14)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atšķirībā no iepriekšējās Saeimas Nacionālās drošības komisijas locekļiem Dz.Jaundžeikars ir bijis informēts par vērienīgo telefona sarunu noklausīšanos, kuru, iespējams, nelikumīgi ir organizējuši Valsts policijas darbinieki.

(NDK) locekļiem pašreizējās NDK priekšsēdētājs Dzintars Jaundžeikars ir bijis informēts par vērienīgo telefona sarunu noklausīšanos, kuru, iespējams, nelikumīgi ir organizējuši Valsts policijas (VP) darbinieki.

Tomēr arī Dz. Jaundžeikars šo informāciju nav uzzinājis oficiāli kā toreizējais iekšlietu ministrs, bet gan no citiem avotiem. "Man par to neziņoja, par to es uzzināju pats šā gada jūlijā un pieprasīju informāciju Kriminālpolicijas priekšniekam," stāstīja Dzintars Jaundžeikars.

"Cik man ir zināms, šie četri cilvēki, kuri VP nodarbojās ar noklausīšanos, no dienesta jau bija aizgājuši. Par to, kā tas varēja notikt, prokuratūrai bija jāveic izmeklēšana, tādēļ mēs komisijā pieprasīsim informāciju gan par šo gadījumu, gan arī par daudziem citiem gadījumiem."

Dubultais standarts

Būtiskas informācijas slēpšana no augstām valsts amatpersonām (NDK locekļi un iekšlietu ministrs) liecina, ka tiesībsargājošās iestādēs ir ietekmīgi spēki, kas kaut kādu iemeslu dēļ VP organizēto noklausīšanos mēģina notušēt. Jāatgādina, ka pilnīgi citādi tiesībsargu vadība rīkojās, kad atklājās fakts par žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonsarunu noklausīšanos. Piemēram, Augstākās tiesas priekšsēdētājs Andris Guļāns uzreiz publiskoja noklausīšanās sankciju devušās tiesneses vārdu, lai gan pastāv aizdomas, ka tādējādi viņš izpauda valsts noslēpumu. Tāpat A. Guļāns nekavējās spriest tiesnesei tiesu un pasludināt viņas rīcību par neprofesionālu. Skarbi uz notikušo reaģēja arī ģenerālprokurors Jānis Maizītis un KNAB vadība.

Turpretī no atbildēm par VP atklāto nelikumīgo noklausīšanos visi cenšas izvairīties. Piemēram, Ģenerālprokuratūra tikai atzīst, ka tāds gadījums ir bijis, bet KNAB vadība ir līdz šim nepieredzēti strikta: "Šajā konkrētajā gadījumā nekāda informācija netiks izpausta ne KNAB, ne prokuratūrā, ne kur citur."

Noklausīšanās bizness

Neatkarīgā jau rakstīja, ka kādas VP struktūrvienības organizētā, visticamāk, nepamatotā, telefonu noklausīšanās atklāta pagājušā gada pavasarī pavisam nejauši. Kad KNAB lūdzis kādas personas noklausīšanās sankciju, tad atklājies, ka šo personu jau vairākus mēnešus noklausās VP. Atklājusies neliela ierakstu studija. Pārbaudītājiem radušās aizdomas, ka noklausīšanās veikta pēc biznesa struktūru pasūtījuma. VP darbinieki sagatavojuši noklausīšanās pamatojumu, uzrādot, ka noklausāmie varētu būt kādi blēži, bet viņu telefona numuri – zelta zivtiņas, kuras parasti lieto visi, kas grib nodrošināt sarunu intimitāti. Noklausīšanās sankciju izsniedzēji nemaz nav zinājuši, kādas personas patiesībā grib noklausīties VP darbinieki. Ļoti iespējams, ka par sarunu ierakstiem VP darbinieki saņēmuši dāsnu atlīdzību.

Lieta vēl nopietnāka

Dz. Jaundžeikars atklāja, ka VP atklātais noklausīšanās gadījums nemaz neesot vienīgais: "Lieta ir daudz nopietnāka. Domāju, ka presē izskanējušais nav vienīgais gadījums. Mēs daudz ko vēl nezinām – nedz to, kurš ir pasūtījis šo noklausīšanos, nedz to, kāpēc pasūtījis. Saeimai tagad ir jārada mehānisms, lai šos procesus varētu pilnībā kontrolēt un lai dienestu vadītāji stingri atbildētu, kā tiek ievērotas cilvēktiesības. Nepaiet ne mēnesis, kad presē parādās informācija par šādiem pārkāpumiem. Strādājot iekšlietu ministra amatā, man bija pietiekami daudz iesniegumu par šīm problēmām, arī par klasificētās informācijas noplūšanu. Tas ir absurds, ka klasificētu informāciju var izlasīt presē. Šī lieta apdraud mūsu nacionālo drošību. Tās lietas ir nopietnas, un pašlaik situācija šajā jomā ir nekontrolējama."

Lai situāciju normalizētu, komisija pieprasīs paskaidrojumus atbildīgajām institūcijām. Deputātiem būšot jālemj arī par izmaiņām likumos un jāizstrādā mehānisms, kā izkontrolēt dažādo dienestu darbību. "Kā NDK vadītājs uzskatu, ka šai komisijai ir jāpilnveido likumdošana un jāpaaugstina visu speciālo struktūru atbildība par savām darbībām, lai nepieļautu situācijas, kad, piemēram, firmas var pasūtīt vai veikt politisku pasūtījumu, lai, nesaņemot sodu, nelikumīgi noklausītos kādu personu. Pašlaik šī lieta stipri klibo, ar ko man kā ministram jau nācās saskarties. Vairākkārt esmu runājis ar premjeru, ka šai lietai reiz jādara gals. Nevar būt tā, ka dienestu darbinieki vai vadītāji paši uzdod uzdevumus un paši kontrolē to izpildi," skaidroja Dz. Jaundžeikars.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu