Sākas prezidentes valsts vizīte Itālijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien sākas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas valsts vizīte Itālijā, kas ilgs līdz 30.jūnijam. Valsts prezidente, tiekoties ar Itālijas valsts vadītājiem, runās par Eiropas Savienības (ES) pašreizējo politiku un savienības nākotnes attīstību, pastāstīja prezidentes padomnieks ārlietu jautājumos Andrejs Pildegovičs.

Valsts vizīte sadalīta divās daļās - pirmā ietver vizīti Romā, kur prezidente tiksies ar Itālijas augstākajām amatpersonām, bet otrā daļa būs audience pie pāvesta. Itālijas prezidents Karlo Čampi bija otrais Eiropas valsts vadītājs, kurš atsaucās uz prezidentes paziņojumu par Otrā pasaules kara beigām, kas liecina, ka Vīķe-Freiberga un Čampi ir tuvi sabiedrotie. Vizīte notiek būtiskā brīdī Eiropas kontinenta vēsturē. Politisko sarunu centrā būs Romā parakstītais Eiropas Savienības konstitucionālais līgums, kurš ratificēts gan Itālijā, gan Latvijā. Tā kontekstā ar Itālijas premjerministru Silvio Berluskoni tiks pārrunāta ES turpmākā attīstība, skarot arī ES saimnieciskās attīstības virzību. Divpusējo attiecību plānā akcents tiks likts uz saimniecisko sadarbību, jo prezidenti vizītē pavadīs ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš, satiksmes ministrs Ainārs Šlesers, zemkopības ministrs Mārtiņš Roze, kā arī ievērojama uzņēmēju delegācija. Svarīgs vizītes elements būs diskusija par drošības un aizsardzības politiku. Prezidente apmeklēs NATO spēku bāzi Neapolē. Vatikānā prezidentei plānota audience pie pāvesta Benedikta XVI. Pāvests nolēmis, ka audiencē pieņems tikai valstu vadītājus. Vīķe-Freiberga iesniegs pāvestam ielūgumu apmeklēt Latviju. Prezidente pāvestu informēs par garīgo dzīvi Latvijā, par Latvijas katoļu draudzes gaitām un baznīcas lomu modernajā sabiedrībā. Šodien prezidente oficiāli tiks sagaidīta Romā, viņai paredzētas sarunas ar Čampi, kā arī Senāta apmeklējums. Otrdien, 28.jūnijā, Vīķe-Freiberga apmeklēs Kolizeju un Romas forumu. Prezidente piedalīsies Latvijas-Itālijas uzņēmējdarbības forumā, kur uzstāsies ar uzrunu. Viņa apmeklēs arī Itālijas Deputātu palātu un tiksies ar premjerministru Berluskoni. Vīķe-Freiberga apmeklēs Romas Ārpolitikas institūtu, kur lasīs lekciju par ES lomu globālajā vidē. Trešdien, 29.jūnijā, prezidente uzturēsies Neapolē, kur apmeklēs NATO spēku bāzi, tiksies ar vietējiem medijiem, apskatīs Sansevero kapelu un viesosies Latvijas goda konsulātā. Viztītes laikā Vīķe-Freiberga apmeklēs Kapri salu un Pompeju. Ceturtdien, 30.jūnijā, prezidente ieradīsies Vatikānā. Viņai paredzēta tikšanās ar pāvestu Benediktu XVI un Vatikāna Valsts sekretāru kardinālu Sodano.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu