Prokuratūra ierosinājusi vēl divas krimināllietas par genocīdu padomju laikā .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Prokuratūra ierosinājusi vēl divas krimināllietas par padomju gados izdarītajiem noziegumiem pret cilvēci un genocīdu, kuru ietvaros cer apsūdzēt divas personas.

Tā ceturtdien publicētā intervijā laikrakstā "Čas" informē Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Ēriks Zvejnieks. Viņš pastāstījis, ka prokuratūra ierosinājusi divas kriminālllietas un pašlaik veic pirmstiesas izmeklēšanu, lai uzrādītu apsūdzības noziegumos pret cilvēci un genocīdā diviem cilvēkiem - P.P. un E.L, sīkāk neatšifrējot šos uzvārdus. Šie cilvēki bijuši iesaistīti iznīcināšanas vienībās pēckara periodā padomju laikā. Zvejnieks arī informējis, ka bez jau starptautisku rezonansi guvušajām jau mirušā Konrāda Kalēja un Kārļa Ozola krimināllietām prokuratūra nav ierosinājusi citas lietas pret "pretējās puses" pārstāvjiem - personām, kas Latvijā bijušas iesaistītas nacistiskajos kara noziegumos. Ozola lieta pēdējā laikā neesot papildinājusies ar jauniem faktiem, informējis Zvejnieks, norādot, ka Latvijai šajā lietā esot pierādījumi, ka viņš varētu būt piedalījies masu iznīcināšanas akcijās Baltkrievijā, taču šīs valsts prokuratūra atbildējusi, ka Baltkrievijai pret Ozolu nekādu apsūdzību neesot. Zvejnieks atzina, ka tas esot dīvaini, jo Latvijai esot zināmi pat konkrētu sādžu nosaukumi, kur varētu būt notikuši noziegumi. Jau vēstīts, ka Ozols jau ir miris, taču viņa krimināllietas izmeklēšana turpinās, jo saskaņā ar Latvijas likumiem lietās, kas ierosinātās par genocīdu, izmeklēšana jārturpina arī pēc aizdomās turētā vai apsūdzētā nāves. Līdzīgi noticis ar novembra sākumā Austrālijā mirušā Konrāda Kalēja krimināllietu. Latvijā kopumā par genocīdu, kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci apsūdzēti 10 cilvēki, trīs no viņiem - Alfons Noviks, Mihails Farbtuhs un Jevgeņijs Savenko - jau notiesāti. Noviks cietumā soda izciešanas laikā miris. Savukārt tiesās pašlaik dažādās iztiesāšanas stadijās atrodas krimināllietas pret Iļju Mašonkinu, Trofimu Jakušonoku, Vasiliju Kononovu, Nikolaju Larionovu, Jāni Kiršteinu, Vasiliju Kirsanovu, kurš gan pirms diviem gadiem jau miris, un Nikolaju Tesu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu