Izraēlas armija turpina izdalīt ebreju kolonistiem rīkojumus pamest Gazas sektoru

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Otrdien Izraēlas armija turpina ebreju kolonistiem Gazas sektorā izdalīt rīkojumus pamest šo teritoriju, dažās apmetnēs sastopoties ar iedzīvotāju sadarbību, bet citās - ar pretestību.

Izraēlas radio ziņo, ka no 21 Gazas sektorā esošās apmetnes piecas jau ir atbrīvotas. Kolonisti evakuēti arī no Kadimas un Ganimas apmetnes Rietumkrastā. No Rietumkrasta iecerēts evakuēt četras apmetnes. Savukārt armija vēsta, ka Gazas sektoru pametušas jau 600 ģimeņu jeb viena trešdaļa kolonistu. Periods, kurā kolonisti apmetnes var pamest brīvprātīgi, beidzas otrdienas pusnaktī, un trešdienas rītā izraēliešu drošības spēki sāks apmetnēs palikušos kolonistus evakuēt piespiedu kārtā. Pavēle par piespiedu evakuāciju, kurā būs noteikta apmetņu atbrīvošanas secība, tiks izsludināta īsu brīdi pirms operācijas sākšanas, vēsta Izraēlas radio. Rīkojumus pamest evakuējamo teritoriju armija sāka izplatīt pirmdienas rītā, dažās apmetnēs sastopoties ar sīvu pretestību, kas īpaši aktīva bija Guškatifā. No Izraēlas ieradušos galēji labējo aktīvistu atbalstītie kolonisti Nevedekalimā bloķēja apmetnes vārtus. Šeit spriedze starp protestētājiem un drošības spēkiem turpināja pieaugt visu pirmdienu. Otrdienas rītā policijai izdevās izlauzties caur apmetnes metāla vārtiem, kas pēc tam tika demontēti, un drošības spēki pašlaik ieņēmuši pozīcijas apmetnes teritorijā. Vārti tika demontēti, lai "kravas automašīnām nodrošinātu brīvu pieeju apmetnei", pavēstīja policijas virsnieks Amirs Kohens. Kravas automašīnas tiek ievestas apmetnē, lai palīdzētu tām ģimenēm, kas brīvprātīgi vēlas evakuēties pirms noteiktā galīgā termiņa. Armija lēš, ka savas mājas Gazas sektorā brīvprātīgi pametīs vairāk nekā puse kolonistu, un cer apmetņu evakuāciju pilnībā pabeigt divu nedēļu laikā, vēsta radio. Tiek prognozēts, ka evakuācijai pretestību izrādīs vairāk nekā 5000 galēji labēji noskaņoto ebreju, kas nelikumīgi ieradušies Gazas sektorā no Izraēlas un apmetnēm Rietumkrastā. Domājams, ka viņi centīsies traucēt evakuācijas spēkiem iekļūt apmetnēs, kuru iedzīvotāji tās atsakās atstāt. "Ja nebūs citas iespējas, mēs aizvāksim tos, kas traucēs [evakuāciju]. Jebkādi protesti ir nelikumīgi," teica augstākais policijas virsnieks Nevedekalimā Meirs Benjišai. Izraēlas dienvidos otrdien tika arestēti aptuveni 500 pret evakuāciju noskaņoto protestētāju, kuri centās iekļūt Gazas sektora teritorijā pie Kisufimas robežšķērsošanas punkta. Starp aizturētajiem ir trīs augstākie Rietumkrasta kolonistu padomes līderi. Evakuācija oficiāli tika sākta svētdien tieši pusnaktī, stājoties spēkā likumam, kas aizliedz izraēliešu civilpersonām iebraukt un uzturēties Gazas sektorā. Armija un policija slēgusi šo teritoriju, pasludinot Gazas sektoru par slēgto militāro zonu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu