ES līderi apsveic ETA izsludināto pamieru kā "ļoti pozitīvu soli"

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienības (ES) līderi ceturtdien apsveica basku separātistu grupējuma ETA pasludināto pastāvīgo pamieru kā "ļoti pozitīvu soli uz priekšu", pavēstīja ES prezidētājvalsts Austrija.

"Ikviens apsveic jauno situāciju," Briselē pēc 25 dalībvalstu diskusijām par ETA pasludināto pamieru pavēstīja Austrijas kanclers Volfgangs Šisels. "Tas ir ļoti pozitīvs solis uz priekšu. Ikviens, ieskaitot mani, ir par to priecīgs."

Piektdien stājas spēkā ETA pasludinātais pastāvīgais pamiers, grupējumam piekrītot Spānijas valdības izvirzītajam priekšnosacījumam miera sarunu sākšanai.

"ETA ir nolēmusi no 2006.gada 24.marta izsludināt pastāvīgu pamieru," teikts organizācijas izdotajā paziņojumā. "Šā lēmuma mērķis ir sākt demokrātisko procesu Basku zemē. Šā procesa noslēgumā basku tautai būs iespēja lietot savu balsi un varu, lai izlemtu savu nākotni."

"Šodien un tagad ir iespējams izbeigt šo konfliktu. Tādas ir ETA cerības un vēlmes," paziņoja ETA.

Spānijas premjerministra Hosē Luisa Rodrigesa Sapatero valdība jau vairākas nedēļas ar nepacietību gaidīja šo ETA paziņojumu. Tomēr pagaidām Spānijas valdība uz to ir reaģējusi piesardzīgi, kaut arī paužot cerības par miera iespējamību.

Spānijas valdība kā priekšnosacījumu sarunu sākšanai pieprasīja grupējumam pilnībā un uz visiem laikiem izbeigt uzbrukumus.

ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans atzinīgi novērtējis Spānijas bruņotās basku separātistu grupas ETA pasludināto pamieru, ceturtdien paziņoja Annana pārstāvis.

ANO ģenerālsekretārs, kurš šobrīd devies vizītē uz Āfriku, "apsveic ar ETA vakar pasludināto pamieru. Viņš aicina šīs saistības ievērot, tādējādi izbeidzot vardarbību, kas daudzu gadu laikā radījusi tik daudz ciešanu".

Ceturtdien ETA aicināja visu basku sabiedrību "no vārdiem pāriet pie darbiem", iesaistoties miera procesā.

Daudzi analītiķi pamiera pasludināšanu apsveikuši kā iespēju, taču citi pauduši bažas, ka tas varētu būt ETA slazds, jo grupējums vairākkārt agrāk izsludinātus pamierus izmantojis, lai pārgrupētos.

Pērn grupējums īstenoja vairākus desmitus nelielu uzbrukumu, taču kopš 2003.gada maija ETA kaujinieki nav nogalinājuši nevienu cilvēku.

ETA pagātnē pamieru izsludinājusi vismaz desmit reizes, ieskaitot "beztermiņa pamieru" 1998.gadā, kas beidzās pēc 16 mēnešiem, kad strupceļā nonāca sākotnējie kontakti ar toreizējo konservatīvo valdību.

Šoreiz Sapatero valdība uzskata, ka pamiers novedīs pie miera, jo baski nepieļaus vardarbības atjaunošanos pēc ilga relatīva miera posma.

Organizācija ETA ("Euskadi Ta Askatasuna") jeb "Basku dzimtene un brīvība" tika dibināta 1959.gadā ģenerāļa Fransisko Franko diktatūras laikā. 1968.gadā ETA veica pirmo plānoto slepkavību un kopš tā laika nogalinājusi vairāk nekā 850 cilvēkus.

ETA mērķis ir nodibināt neatkarīgu basku valsti Spānijas ziemeļos un Francijas dienvidrietumos, kur mīt tauta, kas runā Eiropas vissenākajā valodā, kuras pirmsākumi meklējami tūkstošiem gadu pirms romiešu ierašanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu