Uzvaras pieminekli pārveidot vēlas arī paši tā autori.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Daži no Uzvaras laukuma pieminekļa autoriem paši Rīgas domes Pieminekļu padomei piedāvā mainīt tā ideoloģisko ievirzi, oficiāli nosaucot to par Uzvaras pieminekli, izkarot antifašistiskās koalīcijas karogus un izveidojot "karavīra atbrīvotāja memoriālu".

Pieminekļu padome 14.martā izskatīs priekšlikumus par pieminekļa pārveidi, informēja padomes priekšsēdētājs Ojārs Spārītis. Brīvības pieminekļa un Rīgas kapu pārvaldes priekšsēdētājs Eižens Upmanis, kurš padomē ziņos par šiem priekšlikumiem, sacīja, ka patiesībā sešiem pieminekļa autoriem nav vienota viedokļa par pārveidi. Minēto priekšlikumu par vismaz 15 valstu karogu izkāršanu, memoriāla izveidi zem monumenta ar bojā gājušo sarakstiem, mācību literatūras centru iesnieguši autori Aleksandrs Bugajevs, Leonīds Kristovskis un Viktors Zilgalvis. Savukārt cits pieminekļa autors Aivars Gulbis Pieminekļu padomei iesniedzis vēstuli, kurā kategoriski atsakās no šādas idejas, norādot, ka monumentam jāpaliek pašreizēja izskatā, un arī uzskata, ka tā pārveidei nav pienācis laiks ne politiskā, ne arī mākslinieciskā ziņā, stāstīja Upmanis. Cits memoriāla autors arhitekts Edvīns Vecumnieks iesniedzis priekšlikumu, kas paredz saglabāt monumentu pašreizējā izskatā, bet pievienojot mākslinieciski "saderīgu" piemiņas plāksni ar informāciju vairākās valodās, ko latviešu tautai patiesībā nozīmē padomju vara. Pirmo triju autoru priekšlikums paredz, ka laukumā varētu rīkot koncertus, izvietot videoekrānus un estrādi, terases augšējo daļu izmantot kā vasaras kafejnīcu, baseinā varētu sarīkot ūdens atrakcijas, izveidot strūklaku. Zem monumenta, pēc šo autoru iecerēm, vajadzētu ierīkot "karavīra atbrīvotāja memoriālu", piemiņas zāli ar bojāgājušo karavīru sarakstiem, lekciju zāli un citas ieceres. Vēl Pieminekļu padomes sēdē iecerēts spriest par divu piemiņas plākšņu padomju okupācijas upuriem izvietošanu Stabu un Brīvības ielas stūrī un arī Amatu ielā 4. Tāpat domāts spriest par piemiņas zīmes izvietošanu Gunāram Astram. Jau ziņots, ka arī Latvijas Nacionālās frontes priekšsēdētājs un pretrunīgi vērtētu konkursu rīkotājas izdevniecības "Vieda" vadītājs Aivars Garda pieprasa Rīgas domei nojaukt "okupantu idejas un imperiālisma jūgu" simbolizējošo Uzvaras pieminekli. Rīgas domei nosūtītajā vēstulē Garda atgādina, ka "piemineklis celts 20.gadsimta astoņdesmito gadu beigās, laikā, kad Latvijas Republika bija pakļauta padomju okupācijas varai, un līdz ar to piemineklī izteikti tās ideāli".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu