Krievijas vēsturnieki iesaka slēgt Ļeņina mauzoleju (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas vēsturnieki ierosina slēgt boļševiku revolūcijas līdera Vladimira Ļeņina mauzoleju Maskavas Sarkanajā laukumā, piektdien vēsta laikraksts "Kommersant".

"Valstij nav jātērē nodokļu maksātāju nauda, lai saglabātu komunistu partijas vadoņa mūmiju," pavēstīja Zinātņu akadēmijas Vēstures institūts, kura paziņojumus parakstījis tā direktors Vladimirs Lavrovs. "Ļeņina darbība noveda valsti sociālekonomiskā un garīgā strupceļā (..) un izolēja valsti no civilizētās pasaules."

"Ļeņins un viņa pēctecis Staļins ir atbildīgi par miljoniem nevainīgu cilvēku represēšanu, sociālā genocīda politiku, gulagu izveidošanu un spīdzināšanu," teikts vēsturnieku atbildē Krievijas nevalstiskajai organizācijai, kura vēlas panākt padomju laiku represiju upuru atzīšanu.

Krievijas komunisti jau izteikuši kritiku par vēsturnieku rekomendācijām, nodēvējot tās par "provokāciju pret komunistu partiju, pret veselu paaudzi".

Krievijas prezidenta Vladimira Putina pārstāvis Krievijas centrālajā daļā Georgijs Poltavčenko pagājušajā septembrī paziņoja, ka Vladimirs Ļeņins jāaizvāc no mauzoleja Sarkanajā laukumā un jāapbedī, tādējādi atsākot diskusiju par bijušā padomju līdera pēdējo atdusas vietu.

Iebalzamēto Ļeņina mirstīgo atlieku liktenis izraisa strīdus kopš tiem laikiem, kad sabruka Padomju Savienība, kur viņa mauzolejs bija pastāvīga daudzu paaudžu komunistu svētceļojuma vieta. Tikai 90. gados debates tika atliktas un viņš atstāts iepriekšējā vietā.

Spēcīgas kaislības uzvirmoja pēc Padomju Savienības sabrukuma. Kāda kreiso grupa draudēja uzspridzināt bumbu Maskavā, ja Ļeņins, kura sarkanā granīta mauzolejs dominē plašajā, bruģētajā Sarkanajā laukumā, tiks apbedīts.

Putins nomierināja kaislības 2001.gadā, paziņojot, ka Ļeņins, kurš vadīja boļševiku revolūciju un nomira 1924.gadā, paliks iepriekšējā vietā, kamēr tautas vairākums nevēlēsies, lai viņš tiek apbedīts līdzās savai mātei Sanktpēterburgā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu